Eski hükümlülere kredi imkânı veren pek çok banka ve kuruluş bulunmaktadır. Tahliye olduktan sonra yeni hayatına devam etmek isteyen eski mahkûmlar, ellerinde var olan yetenekleri ve zanaatlarını değerlendirmek isteyeceklerdir. İş kurmak için yeni bir adım atmak isteyen eski hükümlülere, devlet ve İŞKUR yeni fırsatlar sunmaktadır.
Eski hükümlü iş yeri açma niyetiyle kredi başvurusunda bulunduğunda bazı şartları karşılayıp karşılamadığına bakılmaktadır. Şartların yerine gelmesi halinde, kredi veyahut hibe desteği zaman kaybetmeden verilmektedir.
İçerik
Eski Hükümlüler İçin Srap Kredisi Nedir?
Devlet tarafından tahliye olmuş eski mahkûmlara verilen kredinin adına Srap kredisi ismi verilmektedir. Sosyal Riski Azaltma Projesi şeklinde açılan kredinin temel amacı işverenlerin, eski mahkûmlara mesafeli davranışlarını ortadan kaldırmaktır. Kendi işini kurmak isteyen kişilere verilen Srap kredisi, başvuru dâhil belli bir süreçten oluşmaktadır. Eski hükümlü destek projesi olarak da bilinen proje birçok kişinin düzenli bir iş kazanmasını sağlamaktadır.
Srap Kredisi Başvuru Koşulları
Eski bir mahkûm olarak Srap kredisi almak isterseniz yapmanız gereken ilk şey, projenizi hazırlamaktır. Düzenli şekilde çalışmak istediğiniz iş planınızı kâğıda yansıtmalısınız. Aynı şekilde bu işin sizin için ne kadar maliyette olacağını da hesaba katmış olmanız gerekmektedir. Abartıya kaçmadan, tutarlı bir hesaplama ile işin maliyetini hesaplamalısınız.
Srap kredisi için projeniz hazır olduğunda kriterlere uygun olup olmadığınıza göz gezdirmelisiniz. Temel kriterlerden biri 1990 model ve üzeri taşıta sahip olmamanızdır. Bir diğer şart; BAĞ-KUR, SGK ve emekli sandığından sigortalı olmamış olmanızdır.
Ustalık belgesi gerektiren krediyi alabilmek için aynı zamanda üzerinize kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün de bulunmaması önemlidir.
Srap Kredisi Ödeme Koşulları
Srap mahkûm kredisi almak isteyen eski hükümlüler, krediyi almaya hak kazandıklarında 2 yıl geri ödeme zorunluluğu olmadığını bilmelidir. 2 yıl içerisinde işinizi sürdürmeniz, adapte olmanız ve piyasada kalabilmeniz için önemli bir süreçtir. 2. yılın sonunda geri ödemenizi 8 yıl vadeli olarak ödeyebilirsiniz.
Srap kredisi, kişiye doğrudan elden verilmemektedir. İhtiyaç olan malzemelere, iş yeri giderlerine devlet tarafından ödenmektedir. Bu nedenle aldığınız en ufak bir malzemeyi dahi faturalandırmalı daha sonra kredi ile ödemelisiniz. Bu şekilde düzeninizi oturttuktan sonra krediyi 2. yılın sonunda ödemeye başlayabilirsiniz.
Eski Mahkûmlara İŞKUR Kredi Desteği
Eski hükümlülere hibe 2020 yılında da var olmaya devam edecektir. Projesi hazır olan, iş kurmak isteyen eski mahkûmlar için hazırlanmış olan bu destek 36 bin TL’den oluşmaktadır. İş kurma niyetiyle İŞKUR desteğine başvuruda bulunan kişiler önce projelerini hazırlamalı daha sonra başvurularını yapmalıdır.
Hazırlanan projenin ardından hükümlü iş yeri açma kredisi başvuru formunu doldurup İŞKUR’a gidip teslim etmeniz gerekmektedir. İncelemeye alınan kredi başvurunuz, kısa süre sonunda neticelenecektir.
Verilecek olan kredinin faizsiz olması ve uzun vadede ödenme rahatlığının bulunması, iş yerinizi kurmanızda kolaylık sağlayacaktır. Bir süre piyasada var olduktan sonra ödemelerine başladığınızda elinizin daha rahat olması mümkündür.
Eski Hükümlüler İçin KOSGEB Desteği
Eski bir mahkûm olarak cezaevinden çıktıktan sonra hayata tutunmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu süreçte devletin yanınızda olduğunu bilmeli, ihtiyaçlarınız için devlet desteği projelerini araştırmalısınız. Bu projeler arasında yer alan KOSGEB, para ihtiyacınızı karşılayama yardımcı olacaktır.
İş yeri açmak isteyen ancak finansal sıkıntı yaşayan eski hükümlüler, bu durum için KOSGEB projesinde yer alabilirler. İhtiyacınız olan finansal desteğe ulaşmanızı sağlayacak olan bir proje hazırlayıp KOSGEB’den yardım alabilirsiniz.
KOSGEB Desteği İçin Gerekli Belgeler
KOSGEB desteğinden fayda alabilmeniz için başvuracağınız kuruma bazı evraklarla gitmeniz gerekmektedir. İkametgâh belgeniz, eğitim durumunuzu gösteren mezuniyet belgeniz, sertifikalarınız, varsa kazancınız, çocuğunuzun nüfus cüzdanı ve gerekli görülürse vasilik belgesi teslim etmeniz istenmektedir.
KOSGEB’in eski hükümlüler için işleyiş tarzı oldukça profesyoneldir. Önce sizin aklınızda yer alan çalışma projesi dinlenmektedir. Bu nedenle iş yeri açabilmek için ihtiyaç duyulan temel belge sizin projeniz olacaktır.
Eski Hükümlüler İçin KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?
Eski hükümlüler, cezaevinden çıktıktan sonra maddi açıdan sıkıntı içerisinde olurlar. Bu süreci sağlıklı atlatabilmek, yeniden suça bulaşmamak için düzenli bir hayata ihtiyaç duyarlar. Bunu sağlayabilmenin temel koşulu da kazanç sağlayacakları bir iş bulmalarıdır. Herhangi bir iş yeri hayali olan eski mahkûmların bu hayali, KOSGEB tarafından gerçeğe dönüştürülebilmektedir.
Önce KOSGEB’in iş kuracak eski hükümlüler için açtığı eğitim kursuna gitmeniz gerekmektedir. Açılan kursa katıldıktan sonra iş yeriniz için nasıl bir proje hazırlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Proje hazırlama sürecinde tahmini giderlerinizi, ihtiyaçlarınızı doğru ve net şekilde girmeniz son derece önemlidir. Her detaya yer verdikten, aklınızdaki işi projeye yansıttıktan sonra belgenizi KOSGEB’e götürmelisiniz.
KOSGEB Destek Sonucu Nasıl Öğrenilir?
KOSGEB eğitimi sonrası projesini hazırlamış olan eski hükümlüler daha sonra KOSGEB kurumuna projeyi teslim etmelidir. Projenin teslim edilmesinin ardından yetkili kişilerce inceleme altına alınacaktır. Tutarlılık, gerçeklik gibi pek çok detay incelenecektir. Bu süreçte ödeneği hak ettiğinize inanılırsa projeniz onaydan geçecektir. Daha sonra kısa süre içerisinde iş yerinizi açabilir, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
KOSGEB size elden nakit para vermeyecektir. Faturaya yansıttığınız giderlerinizi karşılayacak, ofis malzemelerinizi, iş yeri ihtiyaçlarınızı ödeyecektir. Bununla beraber yanınızda çalıştırmanız gereken kişi varsa onun maaşına destek olacaktır.
Mahkum kredisi veren bankalar arasında en avantajlısı hangisi?