Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Altın, tüm dünyadaki para birimleri için bir standart olarak kullanılmaktadır. Altın fiyatı çoğu zaman, ABD doları cinsinden bir para birimi olarak belirir ve doların oynamalarına göre altın fiyatı piyasa koşullarına bağlı olarak dalgalanabilir. Mevcut pazarda altın fiyatını pek çok unsur etkilemektedir. Fakat bu nedenleri genel hatlarıyla toparlamak gerektiğinde, uzmanlar 7 neden olduğunu belirtmektedirler.

Küresel Kriz

İnsanlar hükümetlere ya da finansal piyasalara güvenmediğinde altın fiyatları yükselmeye eğilim gösterdiğinden, genellikle kriz ortaya çıkar. Dünyada meydana gelen olaylar genellikle altın fiyatını etkiler çünkü altın, ekonomik veya jeopolitik kargaşanın içinde bir emniyet kaynağı olarak görülür. Örneğin, insanlar, bölgedeki jeopolitik istikrar konusunda belirsizlik duydukları için, Ruslar Ukrayna’ya saldırdıktan hemen sonra altın korkunç derecede yükselmiştir.

Enflasyon

Elde altın tutmak için gösterilen ortak bir neden, enflasyon ve para birimi devalüasyonuna karşı korunmaktır. Döviz değerleri dalgalanır, ancak altının gramaj üzerinden alabileceği altın değerleri, uzun vadede daha istikrarlı kalacaktır.

Doların Değeri

ABD doları, halen dünyanın en baskın rezerv para birimidir. Bu değer de onu, uluslararası ticarette farklı ülkelerin elinde tuttuğu ana para birimlerinden biri haline getirmektedir. Altın fiyatı ve doların gücü açıkça ters bir ilişki içindedir; dolar güçlü olduğunda, altın daha zayıftır ve düşüşe geçer.

Merkez Bankası

ABD’de Federal Rezerv kaynağı merkez bankasıdır. Çoğu ülkenin merkez bankaları vardır ve diğer önemli olanlar; Avrupa Merkez Bankası, Japonya Bankası ve İsviçre Merkez Bankası’dır. Banka arızaları ve düzensiz ekonomi politikaları, altın alımının güvenli bir yatırım gibi görünmesine neden olmaktadır. Geçerli kağıt para sistemi üzerine belirsizlik yaşandığında, insanlar direkt olarak altına akın etmektedirler.

Faiz Oranları

Altın; hazine tahvilleri veya tasarruf hesapları gibi faiz ödememekle birlikte, mevcut altın fiyatları sıklıkla faiz oranlarındaki artışları ve düşüşleri yansıtmaktadır. Faiz oranları arttıkça, insanlar altın satar buna bağlı olarak altın fiyatları düşebilir. Faiz oranları düştükçe ise, altın fiyatı tekrar yükselebilir, çünkü altın tutmak için diğer yatırımlarla karşılaştırıldığında daha düşük bir risk oranı vardır. Düşük faiz oranları, altının cazip hale gelmesi demektir.

Niceliksel Artış

Niceliksel kolaylaştırma, para arzını arttırmak için menkul kıymet satın alan merkez bankası stratejisi anlamına gelmektedir. Mali kurumlara para akıtırken, Amerika’da bulunan Federal Rezerv gibi bir merkez bankası, bankaları daha çok para ödemeye ve para arzını arttırmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu stratejiyi kullanan diğer merkez bankaları arasında İngiltere Bankası, Japonya Bankası ve Avrupa Merkez Bankası bulunmaktadır.

Devlet Yedekleri

ABD Federal Rezervi gibi merkez bankaları, hem altın hem de kağıt para birimi rezervi tutmaktadırlar. Aslında, Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa ülkesi rezervlerinin çoğunu altın olarak tutarlar ve son zamanlarda bu rezervler için daha fazla altın satın almaya başlamışlardır. Altın tutan diğer ülkeler Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz’dir. Bu merkez bankaları sattıklarından daha fazla miktarda altın satın aldığında altın fiyatları yükseltir. Bunu yapmalarının nedeni, para arzının artması ve mevcut altının daha kıt hale gelmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.