Ülkemizdeki insanların bir kısmı asgari ücretle çalışırken bir kısmı da resmi olarak asgari ücretli gözükmektedir. Ülkemizde kayıtlarda gözüken çalışan 3 milyon işçi asker ücretli ya da asgari ücretten daha düşük ücretle çalışmaktadır. Asgari ücretli çalışan bir çalışan geçimini zor sağlarken birikim ve yatırım yapması mümkün değildir. Böyle durumlarda ihtiyaçlarını karşılamak ya da yatırım yapmak isteyenler, banka kredilerinde çözümü bulmaktadır.
Bankalardan çekilebilecek olan kredi miktarı gelirle orantılı olduğu için asgari ücretle çalışanların çekebileceği kredi miktarları yasal olarak belirlenmiştir. Bunun sebebi, kredi çeken çalışanın gelirinin olumsuz etkilenebileceği miktarda kredi çekmesi önlemektir. Bu düzenlemeler sonucunda hem banka parayı güvence altında tutar hem de kişinin ödemede zorlanması engellenmiş olur.
Çekilebilecek Kredi Miktarının Hesaplanması
Bir asgari ücretle çalışan işçinin çekebileceği kredi miktarı, ödemesi gereken aylık taksitler ile maaşı arasında belli bir yasal oran bulunmaktadır. Asgari ücretli bir çalışanın çekebileceği kredinin aylık taksit ödeme miktarı, çalışanın maaşının % 40- 60 miktarı kadardır. Ancak bu oran bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir. Kredi faizi de hesaplanarak, bankadan çekilebilecek kredi tutarı hesaplanabilir. Asgari ücretli çalışan, eğer ipotek ettirebileceği bir gayrimenkule sahipse daha fazla miktarda kredi çekme şansına sahiptir. Asgari ücretli çalışanların maaşı değiştikçe, bankadan çekebilecekleri kredi miktarları da değişmektedir.
Örnek Kredi Hesaplaması
Günümüzde 1.500 TL asgari ücret alan ve kredi borcu olmayan bir kişi için;
1.500 TL x (%60) = 900 TL( Çalışanın aylık ödeyebileceği maksimum taksit tutarıdır.)
36 ay vade ile kredi çekilmek isteniyorsa;
900 TL x 36 =32.400 TL (Maksimum çekilebilecek kredi miktarıdır.)
Faiz oranları ve kredi masrafları toplanarak çekilecek kredi tutarından çıkarıldığında, talep sahibinin eline miktar hesaplanmış olur.