Bedelsiz Sermaye Arttırımı Nedir? Neden Yapılır? Hisseyi Nasıl Etkiler?

Bir şirketin sahip olduğu iç sermayesini, mevcut hissedarlara ücretsiz ek paylaşım teklifine bedelsiz sermaye arttırımı denir. Bir şirket, temettü ödemesi artırılmasına alternatif olarak daha fazla hisseyi dağıtmaya karar verebilir. Bedelli sermaye arttırımından en önemli farkı, şirketin sermaye havuzu genişlerken hisse senedi fiyatının azalmasıdır. Yani bedelsiz sermaye arttırımında, sermaye bedelini %100 oranında arttıran bir şirketin, hisse senedi bedeli yarıya düşecektir.

Hisse senedi değerinde azalma olması ve şirketin genel sermayesinin artması birbirini dengeler. Bu nedenle bedelsiz sermaye arttırımın vergi avantajı sağlamasına karşın direkt olarak ek finans kaynağı etkisi bulunmamaktadır. Ancak bedelsiz arttırım sonrasında görülecek hisse senedi fiyatlarının artışı, kazancı da arttıracaktır.

Bedelsiz Sermaye Arttırımı Nedir?

Şirketler, nakit sıkıntısı çektikleri ve hissedarlar düzenli bir gelir bekledikleri zaman ortaklara bedelsiz hisse dağıtmaktadırlar. Ortaklar, bedelsiz hisse satabilir ve likidite ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Burada bahsedilen ortak olmak için belirli bir oranda pay sahibi olma şartı yoktur, payın büyüklüğü miktar bazında etken olsa da hisse senedi alma veya satma önceliği konusunda etkili değildir.

Şirket rezervlerini yeniden yapılandırmak için de bedelsiz paylar verilebilir. Bedelsiz hisse ihracı nakit akışı içermez. Şirketin sermayesini artırır, ancak net varlıklarını arttırmaz.

Bedelsiz paylar, hissedarların şirketteki paylarına göre düzenlenir. Örneğin, üçü ikiye bölünmüş bir sayı her bir hissedarın, konudan önce sahip oldukları her iki hisse için üç paylaşımı yetkilendirmesini sağlar. 1.000 hisse sahibi olan bir hissedar 1.500 bonus pay alır (1000 x 3/2 = 1500).

Bedelsiz Sermaye Arttırımı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Nakit yönünden düşük şirketler, ortaklara gelir sağlamak için nakit temettüler yerine bedelsiz hisse çıkarabilirler. Bedelsiz hisse çıkarılması, şirketin çıkarılmış sermayesini artırdığından, şirketin gerçekte olduğundan daha büyükmüş gibi algılanmasını sağlayarak, yatırımcılar için daha cazip hale gelmesine yol açar. Buna ek olarak, mevcut pay sayısının artırılması, hisse senedini düşürmekte ve böylece bireysel yatırımcılar için daha uygun fırsatlar bulunmaktadır.

Elbette bedelsiz hisse arttırımının tek artısı bu değildir. Bedelsiz hisse ihracı nakit temettü dağıtımından ziyade, temettü verme olayından daha fazla para almaktadır. Ayrıca, bedelsiz hisse ihraç edilmesi şirket için nakit yaratmadığından, gelecekte hissedarların olumlu görüşlerini yansıtmayacağından dolayı, hisse başına temettülerde bir düşüşe neden olabilir. Buna ek olarak, likidite ihtiyacını karşılamak için bedelsiz hisse satan pay sahipleri, hissedarların şirketteki paylarını düşürmekte ve şirketin nasıl yönetildiğinin daha az kontrol altına alınmasına neden olmaktadır.

İlginizi Çekebilecek İçerik: 2017 Yılında Kazandırması Beklenen Hisseler

Bedelsiz Sermaye Arttırımı Neden Yapılır?

Bedelli sermaye arttırımı ve bedelsiz hisse sermaye arttırımları birçok benzerliğe sahip oldukları gibi, pek çok farklılığa da sahiptirler. Bir şirket bir hisse senedi paylaşımı ilan ettiğinde, hisse sayısı artar ancak yatırım değeri değişmez. Şirketler genellikle, hisse senetlerine ek likidite vermek, hisse ticareti sayısını artırmak ve bireysel yatırımcılara hisse indirimi yapmak için bir hisse senedi çıkarma yöntemi ilan ederler

Bir hisse senedi bölünürse, şirketin nakit rezervlerinde herhangi bir artış veya azalış olmaz. Buna karşılık, bir şirket bedelsiz sermaye arttırımı yaptığında, hisseler nakit rezervlerden karşılanır ve rezervler tükenir.

Minik pay sahipleri hisse senedi değerinin düşmesi ile ellerinde hisse miktarını arttırabilirler. Bu artış maddi olarak bir getiri sağlamasa dahi psikolojik yönden yüksek hisse senedi oranı taşındığı için oldukça olumlu düşünülmektedir. Ayrıca elindeki hisse senedi miktarını arttıran şirket payı sahibi, hisseler sayesinde biriken sermaye üzerinden vergi kârı elde edebilir.

Etiketler:

“Bedelsiz Sermaye Arttırımı Nedir? Neden Yapılır? Hisseyi Nasıl Etkiler?” hakkında 1 yorum

  1. Borsadan anlayan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Bedelsiz sermaye artırımı hisseyi nasıl etkiler? İlk başta zararda oluyor galiba ama ne kadar sürede kendini toparlamış olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.