Banka Bonosu Nedir?

Banka bonosu, bankaların Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alınan ve sonrasında ihraç edip iskonto esaslarına göre borçlu sıfatı ile kalkınma ve yatırı bankalarının esasları doğrultusunda sattıkları menkul kıymetlerdir. Ödeme vaadi olarak da kabul edilen bono, nakit parası olmayan borçlunun ödeme yapacağı alacaklısına verdiği senettir. Halka arz edilecek bonoların vade süresi 60-360 gün arasında olmalıdır. Tahsisli olacak bonolarının vadesi ise 15-360 gün arasında olmalıdır.

Tahsil edilme şekilleri 2 türlü olabilmektedir.

  1. Alacaklı kişinin vadesi geldiği zaman senedi geri getirerek, borçludan parasının tamamını tahsil etmesi şeklinde olabilir.
  2. Alacaklı kişi, vade zamanı dolmadan bankadan iskonto ettirerek, senet bedelini tahsil eder. Vade zamanı geldiğinde ise banka, borçludan gerekli miktarı tahsil etmektedir.

Banka Bonosu Avantajları

  • Mevduat ve hazine bonolarına göre banka bonoları ile daha yüksek getiri sağlanabilir.
  • Banka Bonolarında kesilen stopaj %10 iken diğer vadeli mevduatlarda %15’ tir. Bu açıdan banka bonosu vergi açısından da avantajlıdır.
  • Borsada tanınan kote olmuş senet için alım/satım yapılmasına izin verilen senet anlamındadır. Yatırımcılar, dilerlerse banka bonolarını tamamen veya kısmen vadeleri gelmeden önce nakde çevirme hakları vardır. Nakde çevirmek istendiğinde o günün piyasa koşulları göz önünde bulundurulur.
  • Banka Bonoları vadesi dolana kadar beklendiğinde, belli bir getiri getirmesi garantidir.
  • Diğer bonolara ve tahvillere göre yatırımcılar için ek getiri imkanı sağlamaktadır.

Banka Bonosunun Riskleri

  • Vadeli mevduat hesaplarının risk oranı daha yüksektir. Çünkü Mevduat hesapları “ Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu” sigorta kapsamındayken, banka bonoları bu sigorta kapsamında değildir.
  • Vadesi gelmeden satılmak istenen, banka bonosu ihraç edildikten sonra fiyatı ikinci el piyasada belirlenmektedir. Piyasa değeri, faiz değişiminden ters orantılı olarak etkilenmektedir. Piyasa faiz oranları artarsa, bono değeri azalmaktadır. Faiz oranları düştüğünde ise piyasada faiz oranı artar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.