Bankalardan temin edilen kredilerin, kredi kartlarının ve diğer pek çok hizmetin karşılık olarak zamanı geldiğinde geri ödemeleri bulunmaktadır. Ancak bazı banka müşterileri yasal olarak belirlenen geri ödeme dönemlerinde yapmaları gereken bu ödemeleri gerçekleştiremedikleri için bankalara borçlanmakta ve bu nedenle de bankaların kara listelerine girmektedir.
İçerik
Bankaların Kara Listesine Nasıl Girilir?
Bir bankadan borç alındığında ve gününde geri ödemesi yapılmadığında geciktiği gün sayısı kadar faiz işlenmektedir. Ancak gecikme günlerinde de bir sınırlama vardır ve en fazla 90 gün boyunca borçların geciktirilme imkanı bulunmaktadır.
Bu süreç tamamlandığında ise bankalar borçlarını hukuki yollardan tahsil etme yoluna gitmektedirler ve bu durumda da borçlu olan müşteriler bankaların kara listelerine girmektedirler.
Çoğu kişinin düşündüğünün aksine bankanın hakkınızda yasal işlem başlatması ve icraya kadar giden yollar çok hızlı şekilde ilerlememektedir.
90 gün geçince kişide hemen panik başlar ama aslında yasal süreç oldukça uzundur. Elbette borcunuzu zamanında ödemeniz her bakımdan en doğrusudur ki geç ödediğin günler için ödeyeceğiniz faizi de göz ardı etmemelisiniz.
Bankaların Kara Listesi Nasıl Sorgulanır?
Bankaların kara liste sorgulaması için Merkez Bankası’nın banka müşterilerine sağladığı özel sistemden faydalanabilmek mümkündür. Kara liste sorgulamasında Merkez Bankası’nın hizmeti sayesinde kişiler kara listede olup olmadıklarını görebilmektedirler.
Bunun dışında bankaya borçlu olan banka müşterileri bankanın kendisi tarafından avukata verildiyse bu durum da yine kara listeye girdikleri anlamına gelmektedir. Çünkü bankanın avukatı borcu tahsil edebilmek için borçlu banka müşterisine karşı dava açmaktadır ve bu da banka müşterisini otomatik olarak kara listeye aldırmaktadır.
Bankalara olan borcun en kısa sürede ödenmesi ise yakın gelecekte meydana gelmesi muhtemel haciz gibi problemlerin de önüne geçilmesine imkan vermektedir.
Bankadan kara liste, sicil sorgulama işlemlerini yapabilmenin birkaç yolu vardır. Merkez Bankası dışında başka mecralarla iletişime geçerek de kara liste sorgulaması yapabilmeniz mümkündür.
Bankaların Kara Listesi için Sorgulama Yöntemleri
Kara listede isminizin olup olmadığını öğrenmek için birkaç alternatifiniz var. Öncelikle bankaya gidip sıradan bir kredi başvurusu yapacağınız sırada isminizin kara listede olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bireysel müşteri temsilcisi işlemleriniz için araştırma yaparken isminizin kara listede olup olmadığını kolaylıkla görebilmektedir. Zaten isminiz kara listede görünürse kredi başvurunuz da olumsuz olarak sonuçlanacaktır.
Türkiye’de bazı bankalar, müşterilerine kredi notu, kara liste durumu öğrenme gibi hizmetler vermektedir. Bankadan böyle bir talepte bulunursanız; elinize detaylı bir rapor ulaşacaktır.
Bankaların hemen hepsi bu raporu ilk kez verdiklerinde ücret talep etmemektedir ama ikinci kez isterseniz 5-10 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekecektir.
Son olarak kara liste durumunuzu Merkez Bankası’ndan öğrenme hakkına sahipsiniz. Ancak buradan talep ettiğiniz bilgiler size geç bir zamanda ulaşabilir. Bu nedenle geniş bir zamanınız varsa bu yöntemi tercih etmelisiniz.
Rapor için Merkez Bankası’nın Ankara şehrindeki genel müdürlüğüne kara liste durumunuzu öğrenmek istediğinizi belirten bir dilekçe yazmalısınız.
Ayrıca ülkemizde son zamanlarda aktif olarak var olan Findeks ile kredi notunuzu, kara listede olup olmadığınızı öğrenebilmeniz de mümkün. Zaten bankaların kendi içlerinde kredi notuna yönelik verdiği raporlar da findeks verileri ile hazırlanmaktadır.
İnternetten Kara Liste Sorgulanır mı?
İnternette herhangi bir site üzerinden kara liste sorgulaması yapılmamaktadır. İnternet üzerinde kara liste sorgulaması yapabileceğiniz kanallar bankaların mobil uygulamaları ve bireysel bankacılık sistemleridir.
Findeks web sitesi üzerinden gerekli bilgileri girip ödeme yaparak rapora ulaşabilirsiniz. Bunlar dışında herhangi bir siteden kimlik numarası ve benzeri özel bilgileri girerek doğrudan sorgulama yapabilmeniz mümkün değildir.
SMS ile Kara Liste Sorgulaması Yapılır mı?
Türkiye’deki operatörler üzerinden kara liste sorgulaması yapılabilmektedir. Hangi operatörü kullanıyor olursanız olun; TC kimlik no ve doğum bilgilerini yazarak sonucu öğrenebilirsiniz.
Operatörler, Findeks üzerindeki bilgilerden faydalanarak müşterilerine kara liste sorgulama imkanı sunmaktadır. Kara liste sorgulaması için atacağınız kısa mesajlar ücretlendirilmektedir.
Kara liste sonucunu almak için TC kimlik numaranızı yazdıktan sonra boşluk bırakarak doğum yılınızı yazmalısınız. Yazdığınız mesajı tüm operatörlerden 1122’ye göndermelisiniz.
Mesajı gönderdikten kısa bir süre sonra tarafınıza kredi notunuzu belirten mesaj ulaşacaktır. Kredi notunuz çok düşük değerlerdeyse kara listede olma ihtimaliniz yüksektir.
E-Devlet ile Kara Liste Sorgulaması Yapılıyor mu?
E-devlet sisteminde kendimizle ilgili akla gelmeyecek pek çok bilgiyi öğrenebiliyoruz ama Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası’nın veritabanındaki bilgileri E-devlet üzerinden öğrenmenin bir yolu yok.
Veritabanındaki bilgilere göre kara liste durumunuzu E-devlet dışındaki pek çok kanaldan öğrenmeniz mümkündür. Yakın zamanda E-devlet üzerinden bu bilgilerin görüntülenebileceğine dair bir bilgi de yoktur.
Gelişen teknoloji ve bilişim imkanları dahilinde E-devlet sistemine böyle bir entegrasyon yapmak çok basit olduğundan; kısa sürede gündeme gelip kullanılmaya başlaması da olasıdır.
Kimler Kara Liste Sorgulaması Yapmalı?
Bankaya gidip kredi başvuru yaptığınızda kara listedeyseniz zaten anlaşılacaktır ama son zamanlarda internet üzerinden kredi başvurularında da ciddi patlama yaşanmaktadır.
İnternet bankacılığı üzerinden kredi başvurusu yaptığınızda sürekli ret cevabı alıyorsanız; kredi kartı başvurularınız her zaman olumsuz yanıtlanıyorsa; geçmiş dönemde bankalarla aranızda yasal süreçler yaşamışsanız kara listede olma olasılığınız çok yüksek. Bu durumdaki kişiler kara liste sorgulaması ya da kredi notu raporu talep edebilirler.
Sicil Affından Sonra Ne Zaman Kara Liste Sorgulaması Yapılmalı?
Sicil affına başvuru yapmışsanız; bankalarla olan geçmiş durumlarınız düzenlenecektir ama veritabanındaki eski bilgiler asla silinmeyecektir. Sicil affından sonra, bankalara ödemelerinizi düzenli yaparak kredi notunuzu yükseltirseniz; bankalardaki siciliniz düzelecektir.
Çalıştığınız bankadaki borç kapama işlemlerinden sonra en az 2 gün beklemenizde fayda var.
Kredi Kayıt Bürosu ile Kara Liste Sorgulama
Kredi kayıt bürosunun web sitesine girerek üye olmanız yapılacak ilk adımdır. Üye olduktan sonra ürünler kısmından işinize yarayacak olan raporu tercih ederek ödeme yapabilir; raporunuza ulaşabilirsiniz.
Kredi Kayıt Bürosu veritabanındaki bilgiler, hemen her bankanın kredi verirken dikkate aldığı bilgilerdir.
Türkiye Bankalara Birliği ile Kara Liste Sorgulama
Türkiye Bankalar Birliği, yalnızca finansal sektörün gelişmesi, veriminin artması gibi amaçlara hizmet etmektedir. Bankalar birliği isminden dolayı her bankadaki müşterilerin verilerinin yer aldığı düşünülebilir ama Türkiye Bankalar Birliği’nin kredi notu, kara liste ve bunları sorgulama konusunda hizmeti bulunmamaktadır.
Findeks ile Kara Liste Sorgulama
Findeks web sitesinden sadece birkaç bilgi girerek kredi notunuza dair raporları edinebilirsiniz. Ancak kara liste durumunuzu gösterir net bir belge almanız mümkün değildir. Gelen raporda görünen kredi notunuz kara liste durumunuz hakkında fikir verebilir.
Notunuz çok düşükse ve geçmişte bankalarla yasal işlemleriniz olmuşsa kara listede olma ihtimaliniz doğar. Findeks web sitesinde ayrıca birçok bankacılık işlemine yönelik sorgulama yapabilir ve rapor alabilirsiniz.