Maaş hesabına bloke sık duyulan bir durumdur. Birçok kişi maaşının banka tarafından bloke edildiğini ve durumun nasıl çözüleceğini merak etmektedir. Bankaların kendilerine olan borçları toplama yöntemlerinden biri olan hesap blokesi özellikle kredi kartı mağdurlarınca ortaya çıkarılmaktadır.
Çekilen nakitlerin ödenememesi, kartın zamanının dolması gibi pek çok olumsuz durumun gözlemlendiği olaylarda sonuç, banka hesabının bloke edilmesine dayanmaktadır.
Bankaların borçlarını alma hakları bulunur ancak merak edilen en yaygın soru banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar sorusudur. Ayrıca tüm hesaba bloke konulup konulmadığı, emeklilik maaşına bloke gelip gelmediği de diğer merak edilen sorular arasında yer almaktadır.
İçerik
Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir mi?
Bankaların hesap bloke edebilme yetkisi bulunmaktadır. Hesaplarınız birden fazlaysa tümüne bloke gelebilir fakat maaş hesabına bloke konulması söz konusu değildir. Kişinin geçimini sağladığı ve temel ihtiyaçlarını karşıladığı maaş hesabına, bloke konulması söz konusu olmamaktadır.
Bankalar, maaş hesabına bloke koyamadığı gibi aynı zamanda haciz de getiremezler. Dolayısıyla maaşa bloke konulması veyahut haciz getirilmesi, kişileri zor durumda bırakacağı için müdahale edilememektedir.
Banka, Maaş Hesabının Ne Kadarına Bloke Koyabilir?
Bankalar, maaş hesaplarının bir miktarına bloke koyabilir ancak tümünü kilitleme yetkileri bulunmamaktadır. Borca göre değişen bloke şartları tüm maaşın en fazla ¼’ü kadar olabilmektedir. Çoğunlukla iş yerleri üzerinde olan hacizler nedeniyle oluşan bloke durumları, bu oran üzerinden hesap edilmektedir.
İşverenin borcu olduğunda, hakkında icra takibi başlatılır. İcra takibine dayalı olarak borcun ödenmesi için maaşın ¼ oranına el konulur. Bu şekilde borç taksitlenmiş olacak, ödeme kolaylaşacaktır.
Banka, Emekli Maaşı Hesabına Bloke Koyabilir mi?
Bankaların hesap bloke durumlarıyla ilgili en merak edilen sorulardan biri, emekli maaşı neden bloke olur sorusudur. Hesapların bloke olması kadar sık karşılaşılan bir durum olmayan emeklilik borcu, hesap blokesi hakkı bulundurmamaktadır. Kişilerin borçları olsa dahi geçim kaynakları olarak bilinen emeklilik maaşı bloke edilemez.
Bloke edilemeyen emeklilik hesapları aynı zamanda haciz de alamamaktadır. Haczedilemediği için bankalar borçları için farklı yöntemler uygulamak mecburiyetinde kalmaktadır.
Bu durum yalnızca kendi rızaları olduğunda değişkenlik göstermektedir. Bankanın emekli maaşına bloke koyması borç ödemek isteyen kişilerin, bankaya müracaat ettiklerinde gerçekleşebilecek bir işlemdir.
Banka, Maaş Hesabına Neden Bloke Koyar?
Bankaların maaşın tamamına olmasa da bir kısmına bloke koymasının temelinde borç bulunmaktadır. Daha önce bankadan kredi kartı alıp borcunuzu ödemediğinizde, banka bir süre sonra hakkınızda haciz işlemi başlatacaktır. Önce takip ve sonrasında da hesap blokesi söz konusu olacaktır.
Hesabınızda para varsa bloke edildiği için el konulacaktır. Bununla beraber maaş hesabının tümüne değil ¼’üne el konulabilmektedir.
Kredi kartı kadar bloke nedeni olan bir başka sebep, kredi çekmektir. Kredi çekip sonrasında ödeyemediğiniz durumlar olursa banka, maaş hesabınızın bir kısmına bloke koyma yetkisine sahiptir. Başlayan icra banka hesabına bloke konmasını, borcunuzun yavaş yavaş ödenmesini sağlayacaktır.
Banka Hesabına Bloke Konulduğunu Nasıl Öğrenilir?
Banka hesabımda bloke var mı sorusuna cevap bulabilmek için 2 yöntem inceleyebilirsiniz. Bunun için dilerseniz bankaya giderek banka görevlisine hesap kontrolü yaptırabilirsiniz. Banka yetkilisi birkaç dakika içerisinde hesabınıza bloke konulup konulmadığı hakkında yardımcı olabilir.
Hesabın bloke olduğunu öğrenmenin bir başka yolu ise internet bankacılığıdır. İnternet üzerinden banka hesabınıza girerek kullanılabilir bakiye bölümüne tıklamalısınız. Kullanılabilir bakiye bölümünde haciz uyarısı veyahut bloke ikazı verilmişse hesabınız bloke edilmiş demektir. Bundan sonraki adım hesaptaki blokeyi kaldırma üzerine atılmalıdır.
Hesabına Konan Blokeyi E-Hacizden Öğrenme
Banka hesabınıza bloke koymuşsa bunu e-devlet sistemi üzerinden de öğrenebilmeniz mümkündür. Sorgulatma yaptığınızda hakkınızda var olan cezalar, icra takipleri ve ödemeniz gereken birçok birikmiş yasal borcu görebilirsiniz. E-haciz sistemine yalnızca e-devlet veyahut T.C kimlik numaranızla giriş yapabilirsiniz.
Sistemde var olan borcu gördükten sonra blokeyi kaldırma işlemlerini başlatabilirsiniz. Bu süreçten sonra e-haciz üzerinden yapabileceğiniz bir şey yoktur. Yetkili kurumla iletişim kurmalısınız.
Banka Hesabına Konan Bloke Nasıl Kaldırılır?
Banka hesaplarından herhangi birine veyahut maaş hesabına bloke konan kişilerin en merak ettiği sorulardan biri banka hesabına konulan bloke nasıl kaldırılır sorusudur. Bu sorunun cevabını alabilmeniz için ister avukatınızla ister banka temsilcisiyle iletişime geçebilirsiniz.
Banka hesaplarınızdan herhangi birinin bloke olması durumunda tek yol, borcun kapatılmasıdır. Borcu kapatmayan kişiler, hesaplarını yeniden aktif hale getirmelerinin mümkün olmadığını bilmeliler. Hesabınızı açabilmek için blokeyi devre dışı bırakmak mecburiyetindesiniz.
Maaş Hesabına Konan Bloke Nasıl Kaldırılır?
Banka hesabına konan bloke durumu maaş hesabına konulmamaktadır. Kişinin temel yaşam kriterlerini sağlayabilmesi için maaş hesabının aktif kalması önemlidir. Bununla beraber hesabın ¼’ü banka tarafından alınacaktır. Konan blokeyi kaldırabilmek içinse maaş hesabına konulan blokenin kaldırılması dilekçesi hazırlanmalıdır.
Maaş hesabınıza bloke konduğunda yapmanız gereken ilk şey, hesabın maaş hesabı olduğunu hatırlatmaktır. Hesabınızın maaş hesabı olduğu, bloke yapmalarının mümkün olmadığına dair bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir.
Bankanın blokeyi kaldırmaması durumunda İcra Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Öncelikle o hesabın maaş hesabı olduğunu kanıtlayan bir belgeye ihtiyacınız olacaktır. Sonrasında dilekçe ile başvuruda bulunarak blokenin devre dışı bırakılması talebinde bulunabilirsiniz. Hesaptaki bloke nasıl kaldırılır sorusuna bu iki yöntemle cevap bulabilmeniz mümkündür.