Bedelli sermaye artırımı, herhangi bir şirketin kendi öz sermayesine karşılık yeni bir hisse senedi alarak ana sermayenin çoğaltılması amacıyla başvurulan finansal yöntemlerden biridir. Bu yöntem sayesinde şirketin belirli bir bedel karşılığında hisse senedine sahip olması kasaya para girişini mümkün kılmaktadır. Bedelli sermaye artırımına giden şirketler mevcut ortaklarına payları doğrultusunda ihraç edilmekte olan hisse senetlerinden alma imtiyazına sahip olmalarını sağlamaktadır. Bu ayrıcalığa rüçhan hakkı denmektedir. Hisse senetlerinin bu durumda olumlu ya da olumsuz etkilendiğine bakabilmek için sermaye artırımının isteğe bağlı mı yoksa zorunlu mu yapıldığına bakılmalıdır. İsteğe bağlı artırımlarda hisse değeri artarken, zorunlu artırımlarda yatırımcıların bu konuya şüpheli yaklaşımlar hisse değerinin düşmesine neden olmaktadır.
İçerik
Bedelli Sermaye Artırımı Avantajlı Mıdır?
Hisse senedi alım ve satımı konusunda aktif olan şirketler için bedelli sermaye artırımının pek çok avantajı bulunmaktadır. Ana sermaye karşılığında hisse senedi çıkartılması sonucunda kasaya belirli bir nakdin girmesi, söz konusu şirket için ek bir finansman kaynağı anlamına gelmektedir. Ayrıca şirketin iş hacmine de olumlu etkide bulunması nakit akışının üst düzeyde olmasına olanak sağlamaktadır. Bedelli sermaye artırımı sonrasında sermayesini artırma şansı elde eden şirketler yeni yatırımlar için hazır fon ihtiyaçlarını karşılama imkanına sahip olurlar. En önemli avantajı ise; şirketin toplam değerini artırması hisse senedi fiyatlarının da değişmesini ve artmasını sağlamasıdır.
Bedelli Sermaye Artırımına Girmezsem Ne Olur?
Bedelli sermaye artırımına girmezsem ne olur gibi sorular isteğe göre sermaye artırımı yapabilme yetkisi olan şirketlerin en çok akıllarını kurcalayan sorulardan biridir. Bu doğrultuda bedelli sermaye artırımı yönteminin mutlak bir nakit akışı sağlayıcı özellikte olması, şirketlerin yeni yatırım ya da farklı alanlarda iş yapabilme imkanına sahip olmaları avantajını taşımaktadır. Kendi inisiyatiflerinde olduğu halde bedelli sermaye artırımına gitmeyen şirketlerinde kısıtlı sermayeleri ile nakit sıkıntısı çekmeleri ve yeni yatırım fikirlerinden uzak olmaları kaçınılmaz olacaktır.
Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Büyük ya da küçük şirketlerin büyümesi ya da yeni yatırımlar gerçekleştirebilmeleri için en önemli araçlardan biri sermaye artırımıdır. Bedelli ve bedelsiz olmak üzere ikiye ayrılan sermaye artırımında, ana sermayelerini öne süren şirketlerin daha avantajlı çıktıklarını söylemek mümkündür. Sermaye artırımı ile şirket sahipleri alım satım konularını doğru bir şekilde yönlendirirken, elde edilen artırım sonucunda da yeni yatırımların kapıları açılmaktadır.
Bedelli Sermaye Artırımı Şartları Var Mıdır?
Şirketlerin sermaye artırımına giderken bedelli olanı tercih etmeleri durumunda birtakım şartlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi şirketin herhangi bir dış kaynak ya da kendi ana sermayesini bedel olarak göstermesidir. Bedelli sermaye artırımı yapan şirketler kendi ortakları arasında hisse senetlerinin alım ve satımının gerçekleşmesine izin verirken, farklı yatırımcılara yönelik de sermaye artırımına gitmeyi tercih edebilirler. Diğer yandan rüçhan hakkı bulunan mevcut ortakları kendi paylarını sermaye piyasalarında satışa sunma hakları da bulunmaktadır. Kuruluşunun üzerinden belirli bir süre geçmiş olan şirketlerin en sık tercih ettikleri bu yöntem, öz sermayenin artması konusunda oldukça etkili yollardan biridir.
Bedelli Sermaye Artırımında Bedel Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Sermayenin artması için bedelli artırıma giden şirketlerin nakit akışı ve sermayenin büyümesi için belirli bir karşılık vermeleri gerekmektedir. Buna göre şirket genel kurulunda öne sürülen artırım fiyatı kurulun onayına sunulmaktadır. Oy çokluğu ile karar verilen bedel fiyatı SPK’ ya bildirilerek onaylanması durumunda bedelli artırım sürecine girilmiş olunur. Çoğunlukla bedelli sermaye artırımlarında 1 TL Nominal hisse değeri 1 TL olarak karşılık bulur. Ancak rüçhan hak sahipleri sermaye piyasalarında paylarını istedikleri fiyattan da bedel belirleme hakkına sahiptir.