Bölünme Beklentisi Olan Hisseler 2017 Tahminleri

Sermaye artışı, piyasadaki hisse senedi miktarını arttırırken hisse senetleri ücretlerinin düşmesine neden olur. Örneğin şirket sermayesi 100 bin TL olan bir şirketin her bir hisse senedi 10 TL ise, bu şirket sermayesini bedelsiz olarak 200 bin tl’ye çıkarttığında her bir hisse senedi 5 TL olacaktır.

Nominal sermayesi öz sermayesine göre daha altta kalmış şirketler, likit akışı sağlamak adına bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirebilecek yani bölünebilecek şirketlerdir. 2017 yılında bu bölünmeyi gerçekleştirebilecek şirketlerin, öz sermaye oranları ile genel sermayeleri kıyaslandığında çıkan veriler hangi şirketlerin bu yöntemi izleyeceğini ortaya koymaktadır.

Ege Gübre (EGGUB)

Ege Gübre’nin 2017 yılı itibariyle piyasa değerini 217 milyon tl’den daha yükseğe çıkaracağı düşünülmektedir. Hisse senedi değerinde ise 0,091 tl’lik düşüş olacağı tahmin edilmektedir. Bu durum göz önüne alındığında 2017 yılı potansiyel getiri miktarı %2,61 olarak hesaplanmıştır.

Asuzu Anadolu (ASUZU)

Asuzu Anadolu’nun son 5 yılda oldukça dalgalı grafiğe sahip olmasına rağmen 2017 yılı itibariyle %3,7 oranında potansiyel getiri sağlayacağı düşünülmektedir. Hisse 2016 Aralığa dek düşüşte olmasına rağmen bedelsiz sermaye artışı yapacağını duyurduğundan beri, hisse değeri artışa geçmiş durumdadır. Genel artış anlamında yetersiz bir orana sahip olmasına rağmen, şimdiden alınacak olan hissenin esas 2018’de patlayacağı düşünülmektedir. Uzun vadeli program düşünen yatırımcılar için kaçırılmayacak yatırımlardan bir tanesidir.

Anadolu Cam (ANACM)

Borsada her zaman için uzun vadeli yatırımlar kazanç sağlamamaktadır, buna rağmen 2017 yılında Anacm hisselerinin yüksek getiri sağlayacağı düşünülmektedir. Firmanın bu güne dek gelir dalgalanmaları yaşamasının, 2017 yılında değişecek gibi durmasının en temel nedeni getiri potansiyelinde %24 dolaylarında artış hesaplanmasıdır. Bu artış miktarı cam sektörünün gün geçtikçe daha da büyüdüğü sektörel bir artış olarak saptanabilir. Gelecek 5 yıl içinde cam hisselerine yapılacak olan yatırımın zarar yaşatması pek mümkün gözükmemektedir.

Bizim Mağazaları (BIZIM)

%38 gibi devasa bir artış göstermesi beklendiğinden dolayı Bizim hisselerinin 2017 yılında en önemli yatırım kaynaklarından biri olacağı düşünülmektedir. 0,10 tabanında 1,10 dolaylarına çekmeyi planladıkları hisse fiyatları sayesinde 2017’nin en gözde yatırım kaynaklarından biri olarak görülmektedir.

Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CIMSA)

2017’nin en dev artışının çimento sektöründe olacağı tahmin edilmekle birlikte, Cimsa hisselerinin %30 civarında kâr elde ettireceği düşünülmektedir. Özellikle çimento sektöründekiler, henüz açıklanmamasına rağmen Çimento Sanayi’nin bedelsiz bölüneceğini konuşmaktadırlar. Bu bölünme ihtimali, daha şimdiden hisse değerleri üzerinde 0,19’luk artış sağlamıştır.

Garanti Bankası (GARAN)

Garanti Bankası 2017 yılında bölünmesi beklenen ve bu bölünme ile getirisini en çok arttıracağı düşünülen bankadır. Bankacılık sektörü her zaman için borsa kulislerinin en sık döndüğü yerdir. Bu bölünme sonrası Garanti hisselerinin mevcut değerini %125 oranında arttıracağı düşünülmektedir. Elbette hisse sayısının artması total sermaye üzerinde %20 oranında bir artış sağlayacaktır.

Klimasan Klima Sanayi ve Ticaret (KLMSN)

Her ne kadar Klimasan hisseleri konusunda hala muallâk korunuyor olsa da, 2017 yılı itibariyle bölünmesi beklenen en büyük ölçekli hisselerden biri KLMSN hisseleridir. 2016 değeri baz alındığında hisselerinde 0,3’lük bir artış gözlenen KLMSN’ın, %37 geliri artışı elde edeceği düşünülmektedir. Bu denli bir yatırım ile hisse fiyatları aşağı çekilecek olsa da, yatırımcıların özellikle likit akışı konusunda en çok kar edebilecekleri bölünmelerden bir tanesi gerçekleşebilir.

Pınar Entegre Et ve Un Sanayi (PETUN)

2009 yılından bu yana sürekli artış içinde olan PETUN hisseleri, artış grafiğine 2017 yılında da devam edeceğe benziyor. Bu artış miktarı içinde elbette Pınar’ın ana hisselerinin ve pazar sermayesinin sürekli artışı da etki sahibi. 2017’de hisse fiyatlarında 0,12’lik artış olması beklenen Petun’un, mevcut getiri potansiyelini %31 oranında arttırması bekleniyor.

Benzer İçerik: 2017 Yılında En Çok Kazandırması Beklenen Hisseler

Trakya Cam Sanayi A.Ş. (TRKCM)

Hisse değerlerinde 0,9’luk bir düşüş yaşanması beklenen TRKCM, toplam piyasa getiri potansiyelini %20 arttırarak hem kendi pay sahipleri hem de diğer yatırımcılar için bedelsiz sermaye artımı yapacak firmalar arasında gösteriliyor. Listedeki bu ikinci cam firması, tıpkı çimento sektörü gibi cam endüstrisinin de Türkiye pazarında yükselişe geçtiğinin kanıtı niteliğinde. Şirketin bölünmeye giderek, yıllık 30 milyon tl’den fazla olan vergilerini düşürmeyi ve vergi karı elde etmeyi düşündüğü de 2017 planlarının diğer yüzünü oluşturuyor.

Hacı Ömer Sabancı Holding (SAHOL)

2013 yılındaki ani yükselişinin ardından uzun zamandır sabitliğini sürdüren Hacı Ömer Sabancı Holding’in 2017 yılında bölünerek, ani çıkışını yeniden yakalayacağı düşünülüyor. Yıllık hisse senedi değerinde TL bazında değişiklik olmayacağı hesaplanmasına rağmen %30’luk sermaye artışı planlanan SAHOL, yatırımcıların yeni gözdesi olma yolunda hızla ilerliyor. Önümüzdeki yıllarda SAHOL hisselerinin, mevcut fiyatından minimum %9 daha fazla edeceği konuşulan diğer bilgiler arasında. Hisse sayısındaki artış ve hissenin değerlenmesi ise önümüzdeki yıllarda; belirsiz sermaye artırımının ardından, belirli sermaye artırımının da yapılabileceği düşüncesini doğuruyor.

Çelebi Hava Servisi A.Ş. (CLEBI)

Kazanç sağlamak adına yatırımcıların sevdiği hisse senetlerinden biri olan Çelebi Hava Servisi, 2016 Kasım ayına kadar yatırımcıların yüzünü güldürmüştür. Bu süre zarfından itibaren borsada düşüşe geçmiş olmasına rağmen, başlangıç seviyesine göre yüksek düzeyde seyrederek, kar oranını stabil tutmayı başarmıştır. Son zamanlarda ise CLEBI hisse değerlerinde yükselme gözlemlenmiş ve yatırımcıların favori hisselerinden biri haline gelmiştir. Yabancı yatırımcıların bu hisseden vazgeçmelerinin ardından yerli pay sahipleri zor zamanlar geçirmiş olsalar da, 2017 yılında beklenen bölünme gerçekleştiği takdirde, piyasadaki hisse miktarını arttırarak total getiri oranında potansiyelin %78 olacağı öngörülmektedir.

Datagate Bilgisayar (DGATE)

Bilişim sektöründe umut vaat eden bir şirket olmasına rağmen Datagate, yatırımcılarını 2016 Nisan’dan itibaren küçük çaplı mali zararlara uğratmıştır. Yine de uzun vadede kazandıracak en başarılı hisseler arasında görülmesinden dolayı, yatırımcıların beklentileri hala sürmektedir. 2016 sonunda düşüş devam etmekte olduğu için şirket üyeleri yatırımcıların isyanını bastıramamış ve bu nedenle bedelsiz sermaye artırımına gitmeyi tek yol olarak bulmuşlardır. Yüksek yüzdede takip edilen bu hissenin 2017 yılında bölünmesi ve yabancı yatırımcıların da bu hissede rol almasıyla birlikte değerlerin yükselişe geçmesi beklenmektedir.

Tofaş Türk Otomobil Firması A.Ş. (TOASO)

Yatırımcıların gözbebeği olarak görülen bu hisse, beklentileri daha ne kadar yükselebilir şeklinde yorumlanmaktadır. Net şekilde görüldüğü üzere son 12 yıllık periyotta, düşüşe geçmeksizin tırmanışa devam etmektedir. TOASO hisseleri hakkında 2 farklı görüş bulunmaktadır. İlki hisselerin bölünmeye giderek ana getiririnin %20 artacağı yönünde, ikinci görüş ise hisse değerlerinin %220 değerlenebileceği yönündedir. 2017’nin ne getireceği kesin olarak belli olmasa da TOASO hisselerinin her iki şekilde de kazandıracağı kesin bir gerçektir.

Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK)

Son 5 yıl içinde hisse oranları büyük ölçüde değişimlere uğramayan Yapı Kredi’nin esas atılımını 2017’de gerçekleştireceği düşünülmektedir. 13 Mayıs 2013’ten bu yana dalgalı profiline devam eden YKBNK hisselerinin, sayısal olarak arttırılacağı ve havuz potansiyelini geliştireceği konuşulmaktadır. Garanti kadar büyük bir artış göstermesi beklenmese de, kesinlikle gelir sağlayacak hisse senetlerinden bir tanesidir. %34 gibi son derece yüksek bir genel gelir artışı sağlaması düşünülen hissenin, 2017 Haziran gibi bölünmeyi ilan etmesi beklenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.