Yükselen ve düşen eğilimler arasındaki geçişler genellikle fiyat kalıpları tarafından belirtilir. Tanımı gereği fiyat modeli; bir dizi eğilim çizgisi ve eğri kullanılarak tanımlanan, fiyat hareketinin tanınabilir bir yapılandırmasıdır. Bir fiyat deseni trend yönünde bir değişiklik sinyali verdiğinde, bir tersine dönme deseni olarak bilinir. Kısa bir bekleme süresinin ardından eğilim mevcut yönünde devam ettiğinde bir devam paterni oluşur. Teknik analistler, mevcut hareketleri incelemek ve gelecekteki piyasa hareketlerini tahmin etmek için uzun zamandır fiyat modellerini kullanmaktadır. Bu modellerin kullanımı ile borsa tahminleri gerçekleştirilebilir.
Eğilim Grafikleri
Fiyat düzenleri bir dizi çizgi veya eğri kullanılarak tanımlandığından trend çizgilerini anlamak ve çizmek için nasıl çalıştığını bilmek yararlı olacaktır. Eğilimler, teknik analistlerin fiyat çizelgesinde destek alanlarını ve direniş yerlerini tespit etmelerine yardımcı olur. Eğilim çizgileri, bir dizi azalan tepe (yüksek) veya yükselen çukur (düşük) bağlayarak bir grafik üzerinde çizilen düz çizgilerdir. Açı eğrisi olarak bilinen, eğimli bir eğilim çizgisi, fiyatların daha yüksek ve en düşük seviyelerde yaşandığı durumlarda ortaya çıkar. Yukarı trend çizgisi, yükselen düşük seviyeleri birleştirerek çizilir. Tersine, eğik çizgi denilen açılı eğilim çizgileri, fiyatların daha düşük seviyelerde olmasıyla oluşur.
Eğilim çizgileri, fiyat çubuğunun hangi bölümünün “noktaları birbirine bağlamak” için kullanıldığına bağlı olarak değişir. Fiyat çubuğunun hangi bölümünün kullanılması gerektiği konusunda farklı düşünce ve fikirler olsa da, mum gövdesinin üstü ve altındaki ince fitiller değil, mum çubuğunun gövdesi genellikle fiyat eyleminin çoğunluğunun nerede gerçekleştiğini belirler. Bu nedenle Trend çizgisini çizmek için, özellikle “aşırılıkların” ( “normal” aralığın çok dışında kalan veri noktaları) bulunduğu gün, grafikler üzerinde daha doğru bir nokta sağlar. Günlük grafiklerde, grafistler, trend çizgileri çizmek için çoğu zaman yüksek veya alçaktan kapanış fiyatlarını kullanır çünkü kapanış fiyatları, bir gecelik veya bir hafta sonu / pazar tatilinde pozisyon almak isteyen yatırımcıları ve tüccarları temsil eder. Üç veya daha fazla puana sahip eğilim çizgileri genelde sadece iki puana dayalı eğilimlerden daha geçerlidir.
Grafiklerin Okunması ve Yorumlanması
Fiyatların yükseldiği ve daha düşük seviyelerde olduğu yerlerde görülür. Yukarı trend çizgileri, en düşük iki seviyeyi bağlar ve destek seviyelerini fiyatın altında gösterir.
Düşüş eğilimi, fiyatların daha düşük yükseklikleri olduğunda ve seviyeleri daha da düşürdüğü durumlarda ortaya çıkar. Aşağı eğilim çizgileri, tepeden en az ikisini bağlar ve fiyatın üstündeki direnç seviyelerini gösterir.
Konsolideasyon veya yanlamasına bir pazar, fiyatın üst ve alt aralıkta, iki paralel ve sıklıkla yatay eğilim çizgileri arasında salınım yaptığı yerde ortaya çıkar.
Devam Kalıplarının Okunması
Mevcut bir trendin geçici bir kesintiye uğramış olduğu bir fiyat kalıbı, bir devam paterni olarak bilinir. Devam kalıbı, hakim bir eğilim sırasında duraklamalar olarak düşünülür.
Bir fiyat kalıbı şekillenirken, trendin devam edip etmeyeceğini veya tersine dönüp dönmeyeceğini söylenemez. Bu nedenle, fiyat modelini çizmek için kullanılan eğilim çizgilerine ve fiyatın devam alanının üstünde veya altında olup olmadığına dikkat edilmelidir. Teknik analistler genelde bir trendin tersine çevrildiği onaylanıncaya kadar devam edeceğini varsaymayı önerirler. Genel olarak, fiyat kalıbı ne kadar uzun sürerse gelişir ve grafikte o fiyat hareketi ne kadar büyük olursa, fiyatın devam alanının üstünde ya da altında kırılması o kadar önemlidir.