Borsada karşılıklı anlaşma sağlanan bir işlemin fiilen uygulamaya geçeceği tarih valör olarak adlandırılmaktadır. Borsa piyasasında verilen emirler aynı gün içinde ya da ileri bir tarihte gerçekleşebilir. Bu noktada borsada yapılan bir işlem sonucunda kişilere düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gereken valör tarihidir. Valör tarihinde yapılması gereken işlem menkul kıymet ya da nakit takası gibi işlemler olmaktadır.
Borsada Valör Kavramının Anlamı
Borsa da işlem yapan ve karşı taraf ile nakit ya da hisse senedi takasının gerçekleşeceği tarihi belirlerken valör kavramı ile bilinmeden de olsa karşılaşılmaktadır. Tarafların söz konusu takası gerçekleştirecekleri tarihe borsada valör adı verilmektedir.
Devlet iç Borçlanma senetleri gibi işlemlerde valör süresi en dazla 90 iş günü olarak belirlenirken, diğer menkul kıymetler için en fazla 30 iş günü belirlenmiştir. Borçlanma araçları piyasasında ise bir haftaya kadar ileri valörlü işlem emri verilebilmektedir. Repo pazarında bitiş valörü için de herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Borsada Valör Süreleri Nelerdir?
Borsada yapılan herhangi bir işlem sonucunda tarafların söz konusu takası gerçekleştirmeleri için bazı valör süreleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda en az 1 iş günü en fazla ise 15 iş günü valör süreleri bulunmaktadır. Farklılık gösteren bazı valör süreleri ise menkul kıymet ya da Pazar esaslarına göre değişiklik göstermektedir.
Valör kavramı borsa piyasalarının yanı sıra bankacılıkta da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bankacılıkta müşterilere uygulanan faizin başlangıç tarihi valör kavramı ile ifade edilmektedir. Bankacılıkta valör kavramının bankalara pek çok avantajı bulunmaktadır.
Belirlenen valör tarihi gelene kadar müşterinin parasını bankanın kullanacak olması bankaların bu noktada oldukça karlı çıkmasına neden olmaktadır. Borsa da ise valör sürelerinin kısa olması piyasalardaki nakit akışının belirli bir düzende olmasını sağlamaktadır.
Aft Valör tarihi ne demek. İnternet şubesinde böyle bir açıklama var.