Çapraz işlem; iki ülke arasındaki döviz kuru işleminin dolar üzerinden hesaplanması durumu olarak adlandırılmaktadır. Neredeyse dünya genelindeki tüm para birimlerinin döviz kuru hesaplanırken ABD doları esas alınmaktadır. Ülkemizde de durum böyle olmakla birlikte döviz kuru hesaplanırken dolar bazında işlem görmektedir.
Çapraz işlem kısaca iki ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değerlerini bulma işlemi olarak ifade etmek mümkündür.
Çapraz İşlem Ne Demektir?
Ülkeler arasındaki çapraz kurun hesaplanabilmesi için öncelikle para birimlerinin dolar karşısındaki değerini belirlemek gerekir. Çapraz kur ile yapılan finansal gelişmeler de çapraz işlem olarak adlandırılmaktadır.
Amerikan doları dışında kalan tüm para birimlerini kapsayan döviz kuru hesaplama işlemlerine genel olarak çapraz işlem denmektedir. Dolara karşılık olan değerini bilen ülke para birimleri, kendi içlerinde olan değişim işlemlerini çapraz kur hesaplaması ile bulmak oldukça kolaydır.
Çapraz İşlem Nasıl Yapılır?
Çapraz işlemde örnek verilecek olunursa Amerikan doları dışında kalan TL ve euro para birimlerinin çapraz işlemi şu şekilde yapılır.
Öncelikle dolar kuru üzerinden TL ve euro kaç dolar eder onu hesaplamak gerekir. 1 dolar’ın 0,93 euro ve 2,73 TL olduğu düşünüldüğünde euro çapraz kurunu 1,075 olarak bulmak mümkündür.
Finansal alanda birçok işlemi çapraz kur üzerinden gerçekleştiren ülkeler için bu kavram oldukça önemlidir. Ülkemiz için çapraz işlem kurları Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir.
Basit bir matematiksel işlemle gerçekleştirilen çapraz işlem, borsadaki birçok hisse senedinin arzını ve talebini büyük ölçüde etkilemektedir.
Diğer Borsa Terimleri İçin; Tıklayın!
Çapraz kur doğrultusunda yatırım gerçekleştirmek isteyenler, sürekli olarak çapraz kur işlem verilerini paylaşan web sitelerini takip ederek isabetli kararlar verebilirler. Zaman zaman çapraz işlem için parite ifadesi de tercih edilmekte ancak parite daha geniş kapsamlı bir borsa terimidir.