Engellilere hibe desteği verilmesi birçok engelli vatandaşın kendi işlerinin sahibi olmasını sağlayacaktır. Engelli ve eski hükümlülere iş vermeyen işverenlerin aksine devlet, hibe desteği ile herkesin kendi işini kurması için para desteğinde bulunmaktadır. Bunun için öncelikle gerekli şartların yerine getirilmesi önerilmektedir.
Engelli vatandaşların iş sahibi olabilmesi ve kendi işlerini açabilmesi için hibe desteği alabilecekleri açıklanmıştır. Bununla beraber hibe desteğinin bazı koşullarda verildiği de bilinmektedir.
İçerik
- Engellilere Verilen Hibe Desteği Nasıl Alınır?
- Engellilere Verilen Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Engellilere Verilen Hibe Desteğinin Şartları Nelerdir?
- Engellilere Verilen Hibe Desteği Hangi İhtiyaçları Karşılamaktadır?
- Engellilere Hibe Desteği Hangi Projeler İçin Verilmektedir?
- Engellilere Hibe Desteği İçin Nereye Başvurulmalı?
- Engellilere Hibe Desteği Projesi Neden Reddedilir?
Engellilere Verilen Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Engellilere hibe desteği verilebilmesi için öncelikle başvurunun yapılması gerekmektedir. Kişinin istediği iş üzerine proje oluşturması ve bu projenin şartları yerine getiriyor olması da son derece önemlidir. Projenizi hazırladıktan sonra başvuru formunuzu doldurmanız ve yetkili kuruma teslim etmeniz gerekmektedir. Sonrasında kurum tarafından inceleme altına alınacak olan proje, onay veyahut ret cevabı alacaktır.
Projenizin onaylanmasının ardından hibe desteğinizi alabilir, işinizi kurabilirsiniz. Reddedilmesi halinde ise yeni bir proje ile başvuruda bulunabilirsiniz.
Engellilere Verilen Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engellilere hibe şartları sunulduğunda öncelikle başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Başvuru formunda yer alan ikametgâh adresinden elektronik posta adresine kadar her detayın doğru şekilde girilmesi önemlidir. Başvuru sahibinin gireceği yanlış bilgiler, hibe desteğinin reddedilmesine neden olabilmektedir.
Engelliler için sunulan hibe desteği başvurusunda bulunabilmek için İŞKUR’a şahsen gitmeniz gerekmektedir. Projenizi teslim ettiğiniz, başvuru formunuzu eksiksiz şekilde doldurduğunuz durumda onaylama sürecine katıldığınızı bilmelisiniz.
Engellilere Verilen Hibe Desteğinin Şartları Nelerdir?
Engellilere verilen hibe desteğinin temel şartı engel oranını sağlamaktır. Vücudunuzun herhangi bir uzvunun %40’lık bir payını kullanamıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartı yerine getirmenizle beraber diğer şartları da sağlayabilirsiniz.
Hibe destek şartlarının bir diğeri yaştır. Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ayrıca İŞKUR kaydının olması da temel şartlardan bir tanesidir. İŞKUR’a kayıtlı olmayan hiç kimsenin hibe desteğini alması mümkün değildir.
İş için hibe almak isteyen kişilerin sağlaması gereken bir başka şart iş kuracakları ilde ikamet etmeleridir. Hangi il sınırları içerisinde iş açacaksanız o ilde ikamet ediyor olmanız gerekmektedir. Bunu doğru şekilde başvuru formuna yazmanız önemlidir.
Engellilere Verilen Hibe Desteği için Sertifika Gerekli mi?
Engellilere hibe geri ödemesiz şekilde verilmektedir ancak bunun için şartların eksiksiz şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bunun için önemli olan koşullardan bir diğeri de sertifikadır.
Hibe desteği için başvuruda bulunduğunuzda girişimcilik sertifikanızın olup olmadığı sorulacaktır. Girişimcilik sertifikanız yoksa öncelikle belge temini için kursa katılmanız istenecektir. Bunun için birkaç haftalık girişimcilik kursu almak sonrasında başvuruda bulunmak, süreci hızlandıracaktır.
Eğitim sertifikasının yanı sıra iş yeri açmak istediğiniz alanla ilgili herhangi bir diplomanız varsa sonucu çok daha hızlı elde edebilirsiniz. Yeterliliğinizi ispat etmeniz halinde sorunsuz şekilde hibenizi alırsınız.
Engellilere Verilen Hibe Desteği Hangi İhtiyaçları Karşılamaktadır?
Engellilere verilen hibe desteği, hazırlanacak projelere göre onay almaktadır. Korumalı iş yeri desteğine yönelik projeler, mesleki eğitime yönelik projeler, kendi işini kurmak isteyenlerin durumuna yönelik projeler onay alabilirken hibe desteği de bu ihtiyaçları karşılamaktadır.
Hibe desteği alan kişiler herhangi bir abonelik işleminin ücretinin ödenmeyeceğini bilmelidir. Bununla beraber çalışanların maaşları, satılacak ürünlerin maliyetleri, çeşitli üyelik ücretleri ve cezalar da hibe tarafından ödenmemektedir.
Kuruluş desteği, işletme desteği ve kuruluş işlemlerine dair destekler ayrı ayrı olmak üzere karşılanmaktadır. Hibe alan kişinin; izinler, ruhsatlar, sigorta gibi masrafları hibeden ödemesi mümkündür. Bu koşulları bilmesi halinde kişinin hibe alımında herhangi bir zorluk yaşanmayacaktır.
Engellilere Hibe Desteği Hangi Projeler İçin Verilmektedir?
Engellilere verilen hibe desteği, kendi işlerini kurmalarına yönelik olan projelere verilmektedir. Kişi yeterliliği olan herhangi bir alanda hibe desteği alabilecek bir proje hazırlayabilir. Onay alması sonucu işini rahatlıkla kurabilir.
Hibe desteği, engellilerin iş bulmasını sağlayacak destek projelerine de verilmektedir. Engellilerin işe alınması, yeni işlerine adapte olması ve uyum sağlaması konusunda hazırlanan projeler de hibe desteğini alan projelerdir.
Hibe desteği verilen bir başka proje alanı mesleki yeterliliklerdir. Engellilerin mesleki alanlarında yeterliliklerini arttıracak eğitim projelerine de belli bir miktar destek sağlandığı bilinmektedir. Tüm bu projelere ilave olarak korumalı iş yeri desteğine yönelik olan projeler de onay alan projelerdir.
Engellilere Hibe Desteği İçin Nereye Başvurulmalı?
Engelliler için verilen hibe desteği öncelikle İŞKUR’la ilişkilidir. İŞKUR kaydı olmayan hiç kimse hibe desteği alamayacaktır. Bununla beraber sonrasında başvurularınızı bütün sivil toplum kuruluşlarına yapabilirsiniz.
Üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları da hibe desteği başvurusu alan yerlerdir. Engelli olup hibe desteği başvurusunda bulunmak isteyen herkes bu noktalardan başvurularını yapabilmektedir.
Engellilere Hibe Desteği Projesi Neden Reddedilir?
Engelli olan ve hibe desteğine ihtiyaç duyan kişilerin projelerinin reddedilme durumu da söz konusu olabilir. Projenin reddedilmesine neden olabilecek ilk ihtimal, belgelerde sıkıntı görülmesinde doğacaktır.
Projede, başvuru formunda veyahut teslim edilen evraklarda yanlışlık tespit edilirse hibe desteği almanız söz konusu değildir. Gerçeğe aykırılık, yalan ifadelerin kullanılması da proje reddi için yeterli görülmektedir.
Proje reddine neden olabilecek bir başka konu projenin alıntı içermesidir. Başka birinin projesine aynı oranda benzeyen tüm projeler reddedilmektedir.
Daha önce kabul edilmiş projesi olan fakat istihdam taahhüdü olup bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kişilerin projeleri de reddedilebilmektedir.