Borsada işlem gören hisse senedi fiyatının hisse başına yansıttığı kar oranına fiyat kazanç oranı denmektedir. Bu oran ödenen verginin çıkarılmasının ardından yönetim kurulu ve çalışanlara ödenen miktar çıkarıldıktan sonra elde kalan karın hisse senetlerine bölünmesi ile bulunmaktadır. Hisse başına fiyat kazanç yorumlaması yaparken dönem sonu tahmini fiyat belirleyici özelliktedir. En çok tercih edilen fiyat kazanç oranı ise hisse senedi kapanış fiyatının, son hisse başına olan karın hesaplanması ile bulunan orandır.
İçerik
Fiyat Kazanç Oranı Nedir?
Hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar için önemli olan fiyat kazanç oranı, bilançolarını açıklayan şirketlerin kar ve zarar oranları hakkında bilgi sahibi olmayı sağlamaktadır. Elde edilen oranlar doğrultusunda karın yüksek olması yatırım için uygun şirket olduğunu gösterirken, zararın yüksek olması söz konusu şirkete yatırımın riskli olabileceğini göstermektedir. Bu değerlerin yanı sıra şirketin piyasa değeri ile net kar arasındaki oran ile de fiyat kazanç karşılaştırılması yapılabilir.
Fiyat Kazanç Oranı Kaç Olmalıdır?
Yatırımcılar hisse senedi alacağı şirketi belirlerken dikkat etmeleri gereken fiyat kazanç oranı, hisse senedi fiyatının hisse başına düşen fiyatı ile hesaplanmaktadır. Buna göre elde edilen fiyat kazanç oranının yüksek olması yatırımcılar için karında yüksek olması anlamına gelir. Borsa alanında deneyimli olan yatırımcılar genellikle fiyat kazanç oranı 7 ile 10 arasında olan firmaları tercih etmektedir. Belirli bir orana sahip olan sektörler içinde şirketlerin mevcut fiyat kazanç oranı bakımından düşük olmaları piyasadaki diğer hisselere göre ucuz nitelikte olmaları anlamına gelir. Yüksek olması ise diğer hisselere nazaran pahalı olduklarını gösterir.
Fiyat Kazanç Oranının Avantajları Nelerdir?
Şirketler arasında maddi değerlerin belirlenmesinde ve kıyaslanmasında fiyat kazanç oranının avantajları oldukça çoktur. Hisse senetlerine yapılan yatırımın karını ve zararını belirlemek bu değer baz alınması gereken değerlerin başında gelmektedir. Fiyat kazanç kıyaslamasının yapılması ve doğru yorumlanabilmesi, yatırımcıların kendi beklentilerine en uygun şirketi seçebilmelerine de olanak sunmaktadır. En doğru hesaplamayı yapabilmek için pek çok yatırımcı son 1 yıl içindeki kar oranlarını esas alsa da geriye dönük 10 yıllık kâr zarar hesaplamasının yapılması sonucun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Fiyat Kazanç Oranı Nasıl Hesaplanır?
Yatırım gerçekleştirilecek firmanın hisse senetleri sayısının ve yıllık net karının iyi bilinmesi gerekir. Şirket karının hisse senedi sayısına bölünmesi sonucunda şirketin hisse senedi başına verdiği net karı belirlemek mümkündür. Fiyat kazanç oranı hesaplaması yapılırken ise şirketin sahip olduğu güncel hisse senedi değerinin hisse başına verdiği net kara bölünmesi gerekmektedir. Elde edilen oran şirketlerin yatırım alanına uygun olup olmadıklarını ve ne kadar yatırım yapılabileceğini göstermektedir. Ancak yatırım kararı için tek başına bu değerler belirleyici niteliğe sahip değildir. Bir şirkete dair hesaplanan fiyat kazanç oranının diğer şirketlerin mali tabloları ile karşılaştırmak doğru karara yakınlaşmayı sağlayacaktır.
Fiyat Kazanç Oranı Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Şirketlerin geçmiş kazançları doğrultusunda hesaplanan fiyat kazanç oranında, bakılan bir şirketin yıllık karının yüksek olmasına rağmen fiyat kazanç değerinin düşük olduğu görülmektedir. Sadece bir kereliğine mahsus olan kazançlar için şirketleri fiyat kazanç oranlarını düşük göstermeye devam etmektedir. Yatırımcılar için yanıltıcı olan bu değerler karşısında elde edilen karın uzun sürelimi ya da kısa sürelimi olup olmadığına bakılmalıdır. Yıllık net karının dışında büyüme potansiyeli yüksek şirketlerinde fiyat kazanç oranları yüksek değerdedir. Büyüme sürecini başarı ile tamamlamış şirketler ise daha düşük orana sahiptir.