Hisse Senedi Nedir? Ne İşe Yarar?

Hisse senetlerinin borsa piyasasındaki en etken ve bilinen yatırım aracı olduğu bilinmektedir. Ticari pazarlarda yer almak isteyen bireylerin hisse senedinin detaylı açıklamasına, özelliklerine ve hisse senedi çeşitlerine hâkim olması gerekmektedir.

Hisse Senedi Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu’nun izin verdiği sermaye şirketlerinin, ortaklarına verdikleri ve hangi ortağın şirkette ne kadar payı olduğunun finansal açıklaması niteliğinde olan değerli evraklara hisse senedi adı verilir. Sadece özel yasayla kurulmuş şirketler, sermayesi oranlara bölünmüş komanditler ve anonim kurumlar hisse senedi çıkarabilme hakkına sahiptir.

Ortaklığın ve şirketin zenginliğinin timsali niteliğindeki hisse senetleri, yalnızca bahsi geçen şirket kar ettikçe değer kazanabilir. Dolayısıyla sabit bir sahiplerine belirli bir kazanç sunmazlar. Değişken bu kazanca temettü miktarı denir ve bu miktar senedin borsa pazarındaki değerini belirler.

Değeri belirlenen senetler halka sunulur ve borsaya girmiş olur. Aracılar sayesinde senetler alıcılarını bulur ve nakit şeklini alır. Bu sayede hisse senedinin ait olduğu şirket nakit elde ederek istediği büyüme ve gelişmeyi gösterebilir. Bu sebeple borsa piyasası şirketler adına bir nevi nakit kaynağı değeri taşır.

Hisse Senetlerinin Özellikleri

Hisse senedi özellikleri Sermaye Piyasası Kurulu ve Türk Ticaret Kanunu iş birliğince nitelenmektedir. TTK’nin belirlediği senet özelliklerine göre; bir şirketin hisse senetleri muhtelif tertipler ve kupürler adı verilen özellikte çıkıyorsa, her bir senet en az 500 TL olmak zorundadır fakat bu kural bahsi geçen günün şartlarına göre esneklik gösterebilir. Senetlerin barındırdığı haklar bir başka kişiye ancak senetlerin devredilmesi durumunda geçer, haklar tek başına devredilemez.

Tüm hisse senetlerinin üzerinde olması gereken yine TTK’nin belirlediği unsurlar vardır, aksi takdirde senet geçerlilik kazanamaz.

Hisse Senetlerinin Türleri

Genele bakıldığında hisse senetlerinin birçok çeşidi vardır lakin Türk Ticaret Kanunu kurallarında yatırım aracı olarak borsaya sunulabilen hisse senetleri hamiline ve nama olmak üzere ikiye ayrılır. Bu senetler borsada bahsi geçen ortaklığı belli eden değerli evraklardır.

Adi ve imtiyazlı hisse senetleri, bedelli ve bedelsiz hisse senetleri, kurucu ve intifa hisse senetleri, primli ve primsiz hisse senetleri ise Türk borsasında geçerliği olmayan senetlerdir. Hisse senetleri ve borsa hakkında daha detaylı bilgi almak için sizi buraya alalım; http://borsa.finanskredim.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.