İcra Dosyaları Zaman Aşımına Ne Zaman Uğrar?

Ödeme konusunda sıkıntı çıkan borçlar, alıcılar tarafından icra yoluyla talep edilebilmektedir. Öncelikle birbiriyle çok karıştırılan haciz ve icra tabirlerini bilmekte yarar var. İcra için kısaca alacaklının alacağını tahsil etmek için seçebileceği yollardan biridir. Haciz ise icra takibi sonrasında karar alınması halinde borçluya ait hak ve mallara icra müdürlüğü tarafından en konulmasıdır. Haciz işlemiyle satılan malların parası borcu kapattıktan sonra artıyorsa borçluya teslim edilmektedir. İcra dosyaları kimi zaman haciz aşamasına gelmeden zaman aşımına uğrayabilmektedir.

İcranın Zaman Aşım Süresi

Ülkemizdeki borçlar kanununa göre icra zaman aşımı için 10 yıl gerekmektedir. Bazı özel durumlarda zaman aşımı geçersiz kabul edilebilir. Ancak bir yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadığı takdirde de icra dosyası rafa kaldırılabilmektedir. İcranın düşmesi için bir diğer seçenek haciz istemedir. Ödeme emrinin arkasından bir yıl içinde haciz istemi yapılmamışsa haciz hakkı da düşmüş olacaktır. Örnek olarak bankaya olan borcunuzu ödeyemediniz ve banka alacağını icra yoluyla tahsil etmek istedi ve size 2006 yılında icra emri geldi. İcra dosyası banka avukatları tarafından her yıl yenilenmişse zaman aşımı söz konusu değildir. Ayrıca haciz vesikası banka tarafından alınmışsa icra işleminde zaman aşımı süresi 20 yıla çıkmaktadır.

Haczin Zaman Aşım Süresi

İcra işlemi sırasında haciz talebi yapılmışsa icra konusu düşer ve haciz aşamasına gelinir. Kanuna göre haczedilen malların satışı için de belirli bir zaman verilmiştir. Varlıkların 6 ay, gayrimenkullerin 1 yıl içinde satışının yapılması esastır. Bu süre zarfı içinde satışlar gerçekleşmezse haciz kalkmış kabul edilir. Ancak bu durum genelde böyle sonuçlanmaz ve malların satışı gerçekleşir. Haciz düşmesi için verilen bu süreler 5 Ocak 2013 tarihinde güncellenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.