Konut kredisi ile ev sahibi olunduğu zaman otomatik olarak satın alınan konutun üzerine ipotek konur. İpotek, bankanın verdiği kredi karşılığında aldığı teminat, bir nevi gayrimenkul rehinidir.
Bazen ödeme yapmakta zorlanmak, yanlış evi satın aldığınızı düşünüp başka bir eve sahip olma isteği gibi nedenler yüzünden kredi ile aldığınız evinizi satmak isteyebilirsiniz. Peki, konut kredisi aldığınız ev nasıl satılır?
İçerik
Kredi ile Aldığınız Evin Borcunu Kapatmak
Konut bedelinizi peşin ödeyip kredinizi kapatmak mümkün. Ancak kredinin erken kapatılmasından memnun olmayan bankalar kalan anapara üzerinden %2’lik bir ceza ödemenize neden olacaktır. Fakat borcunuzu erken ödediğiniz taktirde ödemeniz gereken tutarın faizini ödemekten kurtulursunuz.
Kredi ile Aldığınız Evi Satmak
Konut kredisi borcu devam eden bir ev satılabilir. Öncelikle ipotekli evi mümkünse tanıdık kişilere satmaya çalışın. Alıcı peşin alım yaparsa ve alıcının ödeyeceği tutar kredi borcunu kapatıyorsa aynı gün içinde kredi kapatılır, ipotek kaldırılır ve satış gerçekleşir. Ancak alıcı ve satıcı arasında güven sorunu varsa blokeli çek yöntemi kullanmak akla yatkın olacaktır. Blokeli çek yönteminde süreç şu şekilde işliyor.
Konut kredisinin borcunun devam ettiği bankadan toplam kapama bedeli öğrenilir. Hesaplanan kapama bedeli haricindeki ev tutarı alıcı tarafından bankaya yatırılır. Yatırılan miktar karşılığında bankadan blokeli çek alınır. Tapuda ipotekli satış işlemi yapılır, blokeli çek satıcıya verilir. Satıcı blokeli çek ile alacağını bankadan tahsis eder.
Eğer alıcı başka bir bankadan konut kredisi kullanmak isterse iki banka arasında yazışma gerçekleşir. Alıcının kredi çekmek istediği bankanın hazırladığı evraklarla evi ipotek eden bankaya başvurulur.
Banka incelemelerini yapar, onay verir ve iki banka arasında para akışı sağlanır. İpotek kaldırılır ve alıcı kredisini talep ettiği bankadan çekmiş olur. Ama bu yöntem zahmetli olduğu için direk ipotekli olunan bankadan kredi çekilmesi daha az yorucudur.
Kredi ile Alınan Evi Devretmek
İpotekli evinizi satabilmenizin diğer yolu da evinizi satın alan kişinin kredi borcunuzu da devir almasıdır. Bu yöntemde evinize biçtiğiniz değer üzerinden peşinat alıp kredi borcunuzu devredersiniz kalan borçlarınız evin yeni sahibi bankanın ev üzerindeki alacak hakkını kabul etmiş olur ve sizde bankaya erken kapatma bedeli olarak herhangi bir ceza ödememiş olursunuz.