Borsada alış ve satış işlemlerinin toplamına işlem hacmi adı verilmektedir. İşlem hacmi borsa genelinde kullanılan bir tabir olmasına karşın menkul kıymetler alanında da alış ve satış sırasındaki toplam parasal değeri de göstermektedir.
Genel anamda borsadaki piyasanın işlem hacmini analiz etmek için, hisse senetlerinin alış ve satış miktarları ve değerleri esas alınmaktadır.
İşlem Hacmi Nasıl Hesaplanır?
Borsada işlem yapmak için çeşitli analiz verilerini inceleyen kişiler için hisse senetlerinin işlem hacimleri büyük önem taşımaktadır. İşlem hacmi genel olarak alış ve satışların genel toplamını ifade etse de hisse senetlerinin kaç kez el değiştirdiği de işlem hacmi kavramı altında ifade edilmektedir.
İMKB üzerinde belirtilen işlem hacimleri günlük olarak analiz edilmekte ve değişmektedir. Herhangi bir hisse senedi 2 liraya alınıp tekrardan 2 Liradan satıldığında toplamda 4 liralık işlem hacmi gerçekleştirilmiş olur.
Borsada İşlem Hacminin Önemi
Borsanın genel yapıtaşlarından biri niteliğindeki işlem hacmi terimi, hisse senetlerine olan arz ve talebin temelini oluşturan bir kavramdır. İşlem hacmi yüksek olan hisse senetleri için fiyat hareketliliğinin de yüksek olacağından bahsetmek mümkündür.
Yatırımcıların çoğu işlem hacmi grafiklerini esas alarak işlem yapmaktadır. Borsada işlem hacmi konusunda isabetli öngörülerde bulunabilmek fiyatlarında nasıl bir yol izleyeceği konusunda fikir sahibi olmak mümkün olacaktır.
İşlem Hacmi Analizi Nasıl Yapılır?
Borsadaki adımları işlem hacmi grafiklerine göre gerçekleştirmek doğru analiz yapabilmek ve stratejiler geliştirebilmek için yatırımcıların dikkate almaları gereken en önemli tablodur. Buna göre işlem hacmi analizi gerçekleştiren siteleri takip ederek hisse senetleri piyasasında kazançlı çıkmak mümkündür.
Genel olarak işlem gören hisse senetlerinin işlem hacmine bakarak hareket etmek yanıltıcı olabilmektedir. Bu nedenle güvenilir olan analiz sonuçlarına göre işlem yapmakta fayda vardır.