Kefil başka birisinin borcuna ödeyemediği takdirde ortak olmak demektir. Kefilsiz kredi veren bankalar bulunsa da tüketici kredilerinde teminat olarak hala bazı bankalarca kullanılır.
Başkalarının Kredi Borcuna Kefil Olmak Mantıklı mı?
Bir yakınınız kredisi için kefil olmanızı rica ettiğinde hatırı bir kenara bırakıp kabul etmezseniz onun düşeceği zor durumu düşünmek yerine, kabul ederseniz kendi düşeceğiniz olumsuz koşulları irdelemek daha yerinde olur.
Krediye kefil olmak kendi adına kredi çekmekten farksızdır. Kefil olan kişi kredinin aylık ödemelerinden borçlu olan kadar sorumludur. Kendisi için kredi çektiğiniz kişi ödemelerini yapmazsa işin sonu hacze kadar varabilir.
Kefil olan kişinin konuyla ilgili tüm sözleşmeleri görmesi ve çekilen tutar ile ödeme tarihi gibi bilgileri öğrenmesi şarttır. Çünkü kefil olmak borcun gerçek sahibi olmaktan farksızdır.
Kefilken Kendi Adıma da Kredi Çekebilir miyim?
Başkasına ait bir krediye kefil olduğunuzda Kredi Kayıt Büroları (KKB) kayıtlarında durumunuz yer alır ve bir gün gelip kendi adınıza kredi çekmeniz gerektiğinde bu kayıtlar karşınıza çıkar.
Kefil olduğunuz kredinin başlangıç süresi, ne kadar süre daha ödeme istediği bu kapsamda detaylıca araştırılır. Kefil olunan kredinin ödemelerinin düzensiz ve gecikmeli yapılması veya eksik ödenmesi gibi durumlar kefil olan kişiye de eksi not olarak yansır.
Kefaletiniz kendi adınıza kredi çekmenize engel olabilir. Ancak kefil olduğunuz kişi düzenli şekilde borcunu ödüyor ise kefil olan kişide kredi çekebilmektedir. Yine de kefil olacağım kişi borcuna sadıktır mutlaka öder hatırını kırmamalıyım diye düşünmeyin. Çünkü borcunu zamanında ödemesi size de kredi çıkmasına neden olsa da bankalar kefil olduğunuz kredinin miktarını gözden geçirip talep ettiğiniz kredinin miktarını azaltma yoluna gidebilir.