Kredi ertelemesi nasıl yapılır? Kredi erteleme faizi var mı? Koronavirüs nedeniyle kredimi erteleyebilir miyim? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.
Zaman zaman bazı sebepler ödenmesi gereken kredi aylık taksitlerinin ödenememesine neden olmaktadır. Borçlar ödenmediği taktirde de bankaların belirli yaptırımları olmaktadır bu yüzden de ödenmeyen kredi kartı borçları, kredi sahipleri için oldukça büyük bir sorumluluk ve risk değeri taşımaktadır.
Zor duruma düşen ve ödeme noktasında sıkıntı yaşayan kişiler bu noktada ne yapmalıdır, nereye ne için nasıl başvurmalıdır, hangi kriterleri taşımalıdır?
Bankaların müşterilerine sağladıkları kolaylıklardan biri olan kredi erteleme olanağı, banka ve müşteri arasındaki ilişkinin kuvvetine ve seviyesine bağlıdır. Genel olarak kredi borcunun ertelenmesinden yana olmayan bankalar, iyi niyetini her zaman göstererek borcuna sadık kalan müşterileri için kredi erteleme yoluna gitmektedir.
İçerik
- Kredi Erteleme İçin Yapılması Gerekenler
- Kredi Erteleme Ne Kadar Süreyle Yapılabilir?
- Kimler Kredi Erteleme Olanağından Yararlanabilir?
- Kredi Erteleme Başvurusu Nereden Yapılır?
- Kredi Erteleme Faiz Oranı
- Kredi Ertelemek İçin Başvurdum, Onay Alma Şansım Nedir?
- Kredi Erteleme Avantajları
- Kredi Kartı Borcu Erteleme
- Kredi Kartı Borcu Erteleme Avantajları ve Dezavantajları
- Akdi Faiz ve Gecikme Faizi Nedir? Akdi Faiz ve Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?
- Kredi Taksitlerini Zamanında Ödemezsek Ne Olur?
- Kredi Notu Nedir?
- Vaktinde Ödenmeyen Kredi Taksitlerine Ne Kadar Faiz Uygulanır?
- Geç Ödenen Kredi Taksitlerine Faiz Üzerine Faiz Uygulanır mı?
- Zamanında Ödenmeyen Kredi Taksitleri Ne Zaman Avukatlık Olur?
- Ödenmeyen Kredi Borcu İçin Bankayla Anlaşmak Mümkün müdür?
Kredi Erteleme İçin Yapılması Gerekenler
Kredi borcunu ödemekte zorlanılacağı düşünüldüğünde, borçlar birikmeden en kısa sürede bankanın müşteri temsilcisi ile iletişime geçerek kredi erteleme talebinde bulunmak, borcun birikmesini ve faiz işlemesini önleyecektir.
Kredi Erteleme Ne Kadar Süreyle Yapılabilir?
3 ay kadar kredi erteleme imkânı sunan bankalar, küçük bir miktar faiz oranı karşılığında zor dönemlerinizde sizleri kredi borcu yükümlülüğünden bir süreliğine de olsa kurtararak rahat bir nefes alabilmenizi sağlamaktadır. Beklenmedik durumlar için 1 yıla kadar bile kredinizi erteleyebilmeniz mümkün.
Kimler Kredi Erteleme Olanağından Yararlanabilir?
- Mevcut kredi borcunuzu öderken birden işsiz kalırsanız kredinizi erteleyebilirsiniz. Kredi çektiniz ve ilerleyen dönemde beklenmeyen bir durumla karşılaşarak işsiz kaldınız, bu durum kredi taksitlerinizin aylarca aksamasına neden olabilir. Bu durumda işsiz olduğunuzu ve sigorta kaydınızın olmadığını belgeleri ile bankaya kanıtlarsanız sizin için kredi erteleme olanağı sunulmaktadır.
- Askere giden kişiler ödemekte oldukları kredi borçlarını askerlikleri bitene kadar erteleyebilirler. Henüz askerlik yapmadıysanız ve bu sırada kredi çektiyseniz, askere gidip geleceğiniz süre boyunca kredi borcunuzu ödemeyip erteleme imkanınız bulunmaktadır. Bunun için askerlik evraklarının bankaya bildirilmesi yeterlidir.
- Yüksek lisans veya doktora yaparken kredi borcunuzu erteletebilirsiniz. Üniversite eğitiminin ardından, eğitimine kaldığı yerden devam etmek isteyenler yüksek lisans ya da doktora yaparken de kredi borçlarını erteletebilirler. Bu noktada eğitime ara verilmeden hemen doktora ya da yüksek lisans yapmaya başlamak, erteleme için aranan şartlar arasındadır.
- Afet durumları nedeniyle zorluk yaşayan çiftçiler bankalarına başvurabilirler. Doğal afet yaşandığında bu durumdan etkilenen çiftçiler 1 yıla kadar bankalarına başvurarak kredi erteleme olanağından yararlanabilmektedirler.
- Korona virüs gibi dünyayı etkileyen salgın hastalık durumlarında kredi borcunuzu erteleyebilirsiniz. Ülkeyi veya dünyayı etkisi altına alan korona virüs gibi salgınlarda çeşitli önlemler alınıyor ve hayat neredeyse durma noktasına gelebiliyor. Özel sektör çalışanları veya işverenler para noktasında sıkıntıya düşebiliyor. Vatandaşın mağdur olmaması için üst mevkilerce alınan kararlar ve önerilerle bankalar müşterilerine kredi borcu erteleme konusunda kolaylık sağlayabiliyorlar.
Kredi Erteleme Başvurusu Nereden Yapılır?
İlgili bankanın müşteri temsilcisini arayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Kredi borcunuzun olduğu bankanın müşteri hizmetlerini arayarak başvurunuzu gerçekleştirerek kredi erteleme işleminizi buradan yürütebilirsiniz.
İnternet bankacılığı ile başvuru yapabilirsiniz. İlgili bankanın internet şubesinden de başvurunuzu yapma şansınız bulunuyor. Bunun için ilk önce bankanızın internet şubesi şifresini almanız ve internet üzerinden giriş yapmanız gerekiyor.
Bankanızla doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Kredi erteleme başvurusunun yapılacağı kanallar arasında başvurunuzun kabul edilme ihtimali en yüksek olan yol budur. Yüz yüze iletişime geçmek daha net bir geri dönüş almanızı ve aklınızda soru işareti kalmamasını sağlayabilir.
Kısa mesaj yoluyla başvuru yapabilirsiniz. Covid-19 nedeniyle pek çok insan maddi sıkıntı çekmektedir. Bu yüzden bazı bankalara kredi erteleme başvurusunu kısa mesaj atarak da yapabilirsiniz.
Örneğin devlet bankası olan Ziraat Bankası için ERTELE yazıp boşluk bırakarak TC kimlik numaranızı yazdıktan sonra 4757’ye kısa mesaj göndererek kredi erteleme başvurusunda bulunmuş oluyorsunuz.
Kredi Erteleme Faiz Oranı
Kredi erteleme faiz oranları bankadan bankaya ve zamana bağlı olarak değişmektedir. Aynı zamanda kredinizi erteleyeceğiniz süreye bağlı olarak her ay farklı faiz uygulanması da söz konusu olabilir. Eğer Kredinizi erteleyecekseniz bankanızla iletişime geçerek net bilgiler elde edebilirsiniz.
Korona virüs salgını nedeniyle devlet bankaları kredi erteleme faizlerini düşürürken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak özel bankalara bu konuda vatandaşlara kolaylık sağlama çağrısında bulundu. Müşterilerine çeşitli kolaylık sağlayan bankalara Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, Garanti BBVA, Finansbank öncülük ediyor.
Kredi Ertelemek İçin Başvurdum, Onay Alma Şansım Nedir?
Müşterilerin özel durumlarına yönelik imtiyazlarda bulunan banklar, borç nedeniyle erteleme talep eden müşterileri için, borcun ertelenmesine yönelik kararı oldukça zor vermektedir. Bu nedenle müşteri hizmetleri yerine direkt olarak banka şubelerine gitmek, kesin olarak borcun ertelenmesini sağlayacaktır.
Kredi Erteleme Avantajları
Kredi borcunuzun taksitini yatıramayacağınız durumlarda kredi borcunuzu bankanız ile iletişime geçerek erteleyebildiğiniz durumlarda taksitlerinizi zamanında ödemediğiniz için bankanız tarafından size uygulanacak yaptırımlardan sakınmanız mümkündür.
Daha az faizle ve cezai bir sürece girmeden kredinizi ertelemenizin size büyük getirileri olacaktır ve borç ödeme bağlamında size rahat bir nefes aldıracaktır.
Kredi Kartı Borcu Erteleme
Kredi kartı çoğu insanın kullanmakta olduğu bir şey. Bir şeyler satın alacağınız zaman ya da yoğun harcama yapacağınız dönemlerde kredi kartı taksitlendirmeleri işleri kolaylaştırmaktadır. Peki ödemesi gereken dönemlik borcunu ödeyemediği taktirde tüketicileri neler bekliyor?
Eğer sıkışıksanız ve para bulup dönemlik kredi kartı borcunuzu ödeme şansınız yoksa bankanızı arayarak kredi kartı ödemenizi ertelemeniz mümkün.
Kredi Kartı Borcu Erteleme Avantajları ve Dezavantajları
Zorlandığınız noktada bankanıza telefon ya da internet aracılığıyla ulaşarak borcunuzu erteleyebilmeniz sizi o dönem için rahatlatıyor.
Borcunuzun asgari tutarını yatırdıktan sonra kalan kısmını öbür aya aktarma şansına sahipsiniz ancak bankalar bu kolaylığı müşterilerine kazanç elde edebildikleri için sağlamaktalar.
Kredi kartı borcunuzu hiç değişmeden bir sonraki aya ertelemeniz mümkün değil. Eğer kredi kartı borcunuzu erteleyecekseniz uygulanacak faizleri göz önüne almalısınız.
Akdi Faiz ve Gecikme Faizi Nedir? Akdi Faiz ve Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?
Kredi kartınızdaki dönem borcunuzu ödemediğiniz taktirde mevcut borcunuza akdi faiz ya da gecikme faizi uygulanır. Akdi faiz %1.4 gecikme faizi ise %1.7 oranında uygulanır.
İki faiz arasındaki fark şudur ve eklenen faizler şu şekilde hesaplanır: Dönem borcunuzun asgari tutarına kadar olan kısım için %1.4 oranında akdi faiz, asgari tutar üstünde kalan kısmına %1.7 oranında gecikme faizi uygulanır böylece yapılan hesaplamalar sonucunda ödemeniz gereken tutar değişir.
Kredi Taksitlerini Zamanında Ödemezsek Ne Olur?
Zamanında ödenmeyen taksitler için her bankanın kendi yaptırımları vardır. Öncelikle borcunuza faiz uygulanır, ödemeye devam etmezseniz bu konuda yasal işlem başlatılabilir ve kredi notunuz da hızlı bir şekilde düşmeye başlar.
Kredi Notu Nedir?
Finansal geçmişinizin KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından analiz edilmesiyle elde edilen puanlama sistemine kredi notu denmektedir. Kredi notu bankaların size güvenip güvenmemesini belirleyen en büyük faktörlerden bir tanesidir.
Kredi Notu Aralığı. Bankalar Kredi Notlarını Nasıl Değerlendirir?
- En riskli puan aralığı: 1-699
- Orta riskli puan aralığı: 700-1099
- Az riskli puan aralığı: 1100-1499
- İyi puan aralığı: 1500-1699
- Çok iyi puan aralığı: 1700-1900
Kredi notlarının değerlendirilmesi bankadan bankaya değişmektedir. Bazı bankalar en riskli ve orta riskli grupları değerlendirmeye almadan reddederken iyi ve çok iyi puan aralığında olan kişileri değerlendirmeye alarak yüksek ihtimalle kredilerini vermektedirler.
Kredi Notu Öğrenme
Kredi notunuzu bankaların internet şubelerinden veya e-devlet üzerinden bankaya gitmenize gerek kalmadan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Vaktinde Ödenmeyen Kredi Taksitlerine Ne Kadar Faiz Uygulanır?
Geç ödemelerde bankalar, kullandığınız kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası kadar gecikme faizi uygulayabilir.
Örneğin aylık %1 faizden krediniz varsa maksimum uygulanacak gecikme faizi %1.3’dür.
Geç Ödenen Kredi Taksitlerine Faiz Üzerine Faiz Uygulanır mı?
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde bu konuyla ilgili şöyle yazmaktadır.
“Temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.”
İlgili maddede yazanlara göre banka en fazla %30 oranında uygulayabildiği gecikme faizinin üstüne ek faiz koyamaz.
Zamanında Ödenmeyen Kredi Taksitleri Ne Zaman Avukatlık Olur?
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 18. Maddesine göre birbirini izleyen en az 2 taksit ödemesinin yapılmadığı durumlarda bankalar tüketiciye 30 gün süre tanıyarak borçlarını talep edebilirler. Bu aşamadan sonra bütün inisiyatif bankanın elindedir.
Ödenmeyen Kredi Borcu İçin Bankayla Anlaşmak Mümkün müdür?
Kredi borçları ile ilgili bankayla anlaşmaya gitmek mümkündür ancak zordur. Bu yüzden bu durumlar yaşanmadan önce farklı ödeme planlarında anlaşma sağlamak daha iyi bir yol olacaktır. Tüketicilerin de bu noktada değerlendirdiği ilk seçenek kredi erteleme olmaktadır.