Kredi Çekmek İçin Hayat Sigortası

Kredi Hayat Sigortası

Kredi hayat sigortası birçok banka tarafından zorunlu kılınan ve bankaların hem sizi hem de kendilerini garanti altına almasını sağlayan uygulamalardır.

Başınıza gelebilecek herhangi bir olumsuzlukta kredi hayat sigortası yaptırmanız halinde kredinizi güvence altına alabilirsiniz. Kredinizle beraber kendi hayatınızı da sigortalatmış olursunuz.

Herhangi bir sigortayı gidip satın alabileceğiniz gibi kredi çekerken bankanın size yardımcı olacağı sigorta firmaları da bulunmaktadır. Kredi hayat sigortası genel şartları size uygun olduğunda hangi sigorta paketi sizin için daha uygun olacaksa onu seçebilirsiniz. Yaşam ve ölüm konusunda ayrı prosedürler barındıran kredi hayat sigortası, detaylı araştırma yapmayı gerekli kılmaktadır.

Kredi Hayat Sigortası Nedir?

Kredi hayat sigortası, kredi çekmek isteyen kişilerden banka tarafından ısrarla istenen sigortalardan bir tanesidir. Bu sigortanın temelinde bankanın krediyi güvence altına alma hedefi yatmaktadır.

Çekmek istediğiniz krediye göre farklılık gösteren hayat sigortası durumu limiti, süresi ve türü konusunda çeşitli olabilmektedir.

Bankalardan hangi amaçla olursa olsun kredi çekmek istediğinizde hayat sigortası ödemeniz gerekmektedir.

Hayat sigortası hesaplama aracı ile ekstra ödeyeceğiniz miktarı belirleyebilir, hayat sigortasının size ne kadar maliyeti olacağını öğrenebilirsiniz. Sonrasında kredi çekmek isterseniz bu şartla beraber kabul edebilirsiniz.

Kredi Hayat Sigortası Hangi Kredilerde Geçerli?

Tüm kredi türlerinde farklı sigorta çeşitleri bulunmaktadır. Bu noktada alacağınız krediye karar vermiş olmanız önemlidir.

Konut kredi sahibi olmak isteyen kişiler öncelikte DASK daha sonra konut sigortası ve hayat sigortası yaptırmak zorundadır. Bu 3 sigortanın herhangi birinin eksik olması halinde krediyi almanız mümkün olmamaktadır.

İhtiyaç kredisi almak istediğinizde ise yalnızca hayat sigortası almanız gerekmektedir. Kendinizi ve yaşamınızı sigortalattığınız gibi ölüm durumunda da sigortayı değerlendirmeye açmanız mümkündür.

Hayat sigortası isteği taşıt kredisi için de geçerlidir. Kasko ve zorunlu trafik sigortasının yanı sıra hayat sigortası uygulaması da bankalar tarafından tavsiye edilmektedir.

Tüm kredilerde sigorta uygulamasının zorunlu olmasının temelinde ödeme durumu yatmaktadır. Banka size her ne olursa olsun kredinizin geri ödeneceğinden emin olmalıdır.

Kredi Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Kredi hayat sigortası İş Bankası gibi özel bankalardan Ziraat Bankası gibi devlet bankalarına kadar tüm bankaların uyguladığı bir sistemdir.

Hayat sigortasının temel hizmeti bankaya ve yakınlarınızadır. Tüm sigorta şirketleri, sigorta yaparken size bir poliçe imzalatırlar. Bu poliçe içinde hangi durumlarda sigortanızın karşılanacağı yazmaktadır. Bu listeyi çok iyi okumak, şartları buna göre kabul etmek önemlidir çünkü temel olarak işe yaradığı nokta ölümdür.

Ölümünüzden sonra borcunuzun mirasçılarınıza kalmasını amaç edinen banka bu şartı öne sürmektedir.

Sigortanın işe yaradığı borç aktarımına izin vermemek için sigorta şirketleri ile anlaşmanız son derece önemlidir. Banka, borcunuzun iptali ihtimalini en aza indirebilmek için size bu şartı zorunlu kılmaktadır. İşe yaradığı nokta da varisleri ve borcunuzu garanti altına almaktır.

Kredi Hayat Sigortasının Süresi Ne Kadardır?

Kredi hayat sigortası yaptırmadan önce sigorta şirketine gidip sigortalı bilgilendirme formu doldurmanız tavsiye edilmektedir. Bu formu doldurduğunuzda sigorta şirketi sizin durumunuzu göz önüne bulundurmakta ve herhangi bir ölüm durumunda mirasçılarınızı da bankaya borç ödemek zorunda bırakmamaktadır.

Kredi hayat sigortası yaptırmak istediğinizde bu durumun krediniz bitene kadar devam ettiğini unutmamalısınız. Sigorta süresi ile kredi süresi paralel olarak ilerlemektedir. Bu esnada yaşayacağınız herhangi bir olumsuzluk durumunda sigorta devreye girecektir.

Kredi Hayat Sigortası Maluliyet Durumu

Kredi hayat sigortası maluliyet durumu söz konusu olduğunda yaptırmış olduğunuz sigorta masraflarınızı karşılamaktadır. Sigorta süresi içerisinde herhangi bir sorun nedeniyle maluliyet riski ortaya çıktığında hasar tarihi itibariyle geçerli olan teminat tutarı ödenmektedir. Bu noktada sigorta sözleşmenizi tekrar tekrar gözden geçirmeniz tavsiye edilmektedir.

Birçok sigorta şirketinin özellikle trafik kazaları durumunda oluşan maluliyeti karşılamadığı dikkat çekmektedir. Uzun maddelerden oluşan poliçe içinde bu madde araya sıkıştırılmış olabilmektedir. Bu durumu engellemek adına kendinizi garanti altına almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Kredi Hayat Sigortası Ölüm Durumu

Kredi çekerken birçok sigorta firması herhangi bir hastalığınız olup olmadığına dair kanıt istemektedir. Ölümcül olan ya da aniden ölüme neden olacak herhangi bir rahatsızlığınız varsa bu durumda sigorta şirketi maddelere bunu da eklemeyi ihmal etmemektedir.

Kredi çeken kişinin kısa süre içerisinde vefat etmesi halinde yaptırmış olduğu hayat sigortası masraflarını karşılamaktadır. Tüm masraflarını karşılayıp bankaya olan borcun kapanasını, kalan kısmın varislere verilmesini sağlamaktadır.

Kredi Hayat Sigortası Hangi Ölümlerde İşe Yaramaz?

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak zorunda bırakan bankalar, tercihinize bağlı olarak sigorta şirketi seçmenizi isteyebilmektedir. Birçok banka anlaşmalı sigorta şirketi ile bağlantı kurarak kredi hayat sigortası işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Sigortanızı yaptırırken acele etmeden hangi şartlarda geçerliliğini koruduğunu öğrenmeniz önemlidir.

Sigorta kendine bahsedilmeyen herhangi bir hastalık nedeniyle gerçekleşen ölümlerde masrafları karşılamamaktadır. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığınız varsa dile getirmeniz önemlidir.

Karşılanmayan bir başka masraf ise birçok sigorta şirketinin özellikle altını çizdiği kaza durumlarıdır. Kaza sonucu ölüm ya da maluliyet olursa masraflarınızın karşılanmama ihtimalini aklınızda bulundurmalısınız.

Sigorta tarafından size verilen poliçede özel hastalık kısmı bulunmaktadır. Her sigortada değişen bu hastalıklardan herhangi biri nedeniyle ölürseniz ödeme, sigorta tarafından karşılanmamaktadır.

Kredi Hayat Sigortası Kaç Yaşlarında Yapılabilir?

Kredi almak isteyen kişilerin şartları yerine getirmesi son derece önemlidir. Bu şartlardan bir tanesi de reşit olma durumudur. En az 18 yaşında olmanız halinde kredi çekmek için uygun görülmeniz yeterlidir.

Bankanın kredi için şart koştuğu durumlardan biri de sigortadır. Hayat sigortası yaptırabilmeniz için de en az 18 yaşını doldurmuş olmanız istenmektedir.

Hayat sigortası için şart koşulan yaş sınırı ise en fazla 69’dur. 69 yaşından büyük olan kişilere kredi bağlamında hayat sigortası yapılmamaktadır.

Birçok kişinin poliçede yer alan rahatsızlıklara sahip olduğun görülmektedir. Genellikle hastalık ve yaşın ilerleyip ölüm riski bulundurması, sigorta şirketlerine 69 sınırı koydurmaktadır.

Kredi Hayat Sigortası İptali

  • Kredi çekmek için hayat sigortası yaptırabilirsiniz. Sonrasında gereksiz masraf olduğuna inanıp iptal etmek isterseniz yapmanız gereken tek şey konuya ilişkin iptal dilekçesi yazıp Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvurmalısınız.
  • Bu durumda dilekçeniz inceleme altına alınacaktır ancak her iptal başvurusunun onay almadığını bilmelisiniz.
  • Kredi hayat sigortanızın iptal edilebilmesi için hayat sigortasının sizin iradeniz dışında yapıldığını ispat etmelisiniz. Sizin isteğiniz dışında yapılmış olan bu uygulama toplam borcunuza da yansıtılmış olmak zorundadır.
  • Kendi iradenizle imzaladığınız hayat sigortası varsa iptal edebilmek için sigorta şirketine gidebilmeniz gerekmektedir. İmzaladığınız poliçede iptal şartlarını yerine getirirseniz şirket sizin hayat sigortanızı iptal etmek durumunda kalacaktır.

Kredi Hayat Sigortası İçin Ne Kadar Prim Ödenir?

Kredi hayat sigortası yaptırmak istediğiniz zaman ne kadar prim ödeyeceğinize dair net bir şey söylemek mümkün değildir. Bunun nedeni her bankanın anlaştığı sigorta şirketinin farklı olması bir de çekmek istediğiniz kredi türünün farklılık göstermesidir.

Çekmek istediğiniz kredi türüne uygun, süresi ile bağlantılı taksit avantajlı sigorta primi ödemeniz gerekmektedir. Tercihinize ve banka ile anlaşmanıza bağlı olarak prim ödeme değişiklikleri yapabilmeniz mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.