Kredi kartları, hayatın içerisinde bulunan ve tüketimi kolaylaştıran bir sistemdir. Artık kart kullanımı, bireyler için yaşam şekli olmaya başlamıştır. Bireyler, tüm alışverişlerini kredi kartları ile yapmaktadır. Kredi kartı ile yapılan çoğu alışverişte, bireyler tarafından kayıt tutulmamakta ve ay sonunda gelen hesap özeti bütçe sınırını aşabilmektedir. Böyle durumlarda ya da benzeri durumlarda, birey ödeme yapmakta zorlanmaktadır.
İçerik
Kredi Kartı Borcunu Ödeme Süresi Ne Kadardır?
Her kredi kartı borcunun bir asgari ödeme miktarı vardır. Kartındaki asgari miktarı ödeyen birey için sorun çıkmamaktadır. Asgari tutar, en geç hesap kesim tarihine kadar yatırılmalıdır. Hesap kesim tarihine kadar ödenmeyen asgari miktar borcuna, bankanın günlük faizi uygulanmaktadır. Hesap kesim tarihine kadar asgari miktar ödenmezse, ortalama 15 gün içerisinde kredi kartı kullanıma kapatılır. Bu kapatma süreci geçicidir. Borç ödendiği zaman tekrar açılır. Bu sürede bankalar biraya hatırlatma yazısı gönderebilir.
Kredi Kartına Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?
Kredi kartı hesap özeti borcunun asgari ödemesinin dahi yapılamadığı bir süreçte, öncelikle kredi kartı kullanıma kapatılır. Bu sürecin ilerlemesi ile birey, bankadan bir uyarı yazısı alır. Banka, ödeme gecikmesinin (son ödeme tarihinin) başladığı günden itibaren, günlük gecikme faizi uygulamaya başlar. Kredi kartı, aynı zamanda nakit avans çekimine de kapatılır. 60 gün içerisinde ödeme yapılmazsa, bireye bir uyarı yazısı daha gönderilir ve kredi kartı satış işlemine de kapatılır. Ödeme yapılmaması durumu, banka kredi kayıt bürosuna bildirilir. Banka kredi kayıt bürosuna yapılan bildirim ile bireyin ödeme yapmadığı, bütün bankalar tarafından öğrenilir.
Hukuki Süreç
Kredi kartı borcu üzerine, 3 ay yani 90 gün boyunca ödeme yapılmaması halinde, banka bireyi arayarak 7 gün içerisinde ödeme yapılması talebinde bulunur. Yine ödeme gerçekleşmemiş olursa hukuki süreç başlatılır. Hukuki sürecin başlaması demek, bankanın bireyin ödeme dosyasını avukatlarına vermesi demektir. Bu zamandan sonra, konu avukat ile karara bağlanır. Aynı zamanda avukatın masrafları da borç üzerine eklenir ve dava sonucunda ödeme alınır. Ödeme yine de alınamazsa haciz yoluna gidilir.
Kredi borcum varken aynı karttan nakit para çekip ödeme yapabilir miyim?