Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Hayatta bazı maddi isteklere ulaşmak için kredi çekmek önemli bir zorunluluk haline gelmiştir. Ancak kredi ödemeleri sürerken ölüm hali her kredi ödeyen kişinin başına gelebilecek ihtimallerden biridir. Böyle bir durumda yarıda kalan kredi borcunun kimin ödeyeceği ya da banka tarafından muaf mı olacağı gibi sorular özellikle ölen kişinin mirasçılarının aklına gelen sorular arasındadır.

Bankalar kredi çekme talebi ile kendilerine başvuruda bulunan tüm müşterilerine hayatın gerçeği olan ölüm ihtimaline istinaden hayat sigortası seçeneğini teklif etmektedir. Hayat sigortası sayesinde krediyi ödeyen kişinin vefatı söz konusu olduğunda tüm borç sigorta firması tarafından ödenmektedir. Ancak böyle bir imtiyaza sahip olabilmek için kredi masrafları arasında hayat sigortası masrafına da yer vermek gerekir. Çünkü bankalar hayat sigortası karşılığında bir miktar masraf talebinde bulunmakta ya da kredi tutarından kesinti yapmaktadır. Kredi çekme sürecinde böyle bir masraf fazlalık gibi görünse de özellikle vadesi uzun olan taşıt ve konut kredileri için mutlaka hayat sigortası yaptırmak, sonrasında avantaj sağlar.

Ölen Kişinin Hayat Sigortası Yok İse Kredi Borcu Ne Olur?

Kredi borcunu öderken ölümü ile yarıda kalan kişilerin kredi borçları sigortalı olmadığı varsayıldığında yasal mirasçılar bu borcu ödemek zorunda kalmaktadır.  Miras hukukuna göre kalan mal varlığının yanı sıra ölen kişinin borçları da varislere kalmaktadır. Mirasçılar tarafından kabul edilmeyen kredi borcu, reddi miras alternatifi ile reddedilebilir.  Ancak bankalar alacaklarını tahsil edecek başka bir muhatap bulamadıklarında genellikle yasal mirasçılardan kredi borcunu ödemeleri için ısrar etmektedirler.

Alacaklı durumda olan banka mirasçılar tarafından alacağını tahsil edemediği durumlarda kefil gösterildi ise borçlu olarak o kişiden borcu tahsilat etmeyi seçerler. Diğer yandan ölen kişinin ölüm nedeni de banka tarafından araştırılarak sel ve deprem gibi doğal afetler sonucu vefat etti ise, kredi borcu istisnai olarak banka tarafından silinebilmektedir.

Hayat Sigortası Var İse Ödenmiş Olan Kredi İade Alınabilir Mi?

Kredi alırken hayat sigortası yaptırarak borcunu güvence altına alan kişiler vefat ettiklerinde mirasçılarını borç ödeme yükümlülüğünden kurtarırken, ödediği kredi miktarını da geri alabilme imkanına sahip olmalarını sağlamaktadır. Hayat sigortası kapsamına alınan kredi, ölüm nedeniyle yarıda kaldığında, tüm borç sigorta şirketi tarafından ödendiği gibi, ödenen kredi taksitlerinin de geri alınma imkanı bulunmaktadır. Sigorta şirketleri böyle bir taleple gelen vefat eden kişinin yakınlarına iade yapma konusuna sıcak bakmasalar da yasal varislerin böyle bir hakka sahip olduklarını bilmeleri ve gerektiğinde yasal yoldan haklarını aramaları gerekebilir.

Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

Kredi borcu olmasa bile ölen kişilerin kredi kartı borçlarının miras olarak kalması çoğunlukla kaçınılmaz olmaktadır. Bu durumda olan kişiler içinde bankalar kredi kartı borcunu silmek için ya da mirasçılardan tahsil etmek için hayat sigortasının olup olmadığına bakmaktadır. Hayat sigortası yaptırmış olan kredi kartı sahipleri ölümleri durumunda borçlarının tamamı sigorta şirketinden alınmaktadır. Aksi halde kredi kartı borçları sigorta kapsamında değilse tüm borç ölen kişinin yakınlarına devrolmaktadır.

Ölen kişinin bankaya olan tüm sorumluluğunun sona erdirilmesi için mirasçılar tarafından kredi kartı borcu kapatıldıktan sonra mutlaka kredi kartı da tamamen kapattırılmalıdır. Bunun için banka şubesine giderek ya da müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartını kapattırma talebinde bulunmak mümkündür. Ölüm belgesi ile ya da bilgiler ile kart iptali başvurusunda bulunan kişiler için, merhum kişiye ait olan kredi kartının borçsuz durumda olması halinde kart iptali gerçekleştirilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.