Peşinatsız konut kredisi, konut kredisi ile ev almak isteyenlerin son derece merak ettiği konulardan birisi. Normal şartlar altında, bankalar ev fiyatının tamamını kredi olarak vermez. Ancak bazı istisnai durumlar da mevcuttur.
Ev sahibi olmak isteyenler için bankaların sağladığı peşinatsız konut kredisi belli şartlar dahilinde olmaktadır. Bunlardan ilki de kredi alabilmek için ipotek göstermeniz.
İpotek gösterilmesi durumunda kredi şartları sağlandığında konut kredisi sahibi olunabilir. Kredi şartlarından ilki elbette gelir durumudur. Bununla birlikte gider durumu ve başka bir banka ile kredi münasebetinin olup olmaması önemlidir. Başka bir bankadan çekilen kredi ile ilgili sıkıntı çıkmadığı takdirde kredinin alınabilmesi mümkündür. Peşinat istemeyen bankalar; müşterilerin gelir durumları, gider durumları ve başka bankalarla kredi ilişkilerine paralel olarak ipotek şartıyla krediyi sağlayabilirler.
İçerik
- Peşinatsız Konut Kredisi Nasıl Alınır?
- Peşinatsız Ev Kredisi İçin İpotek Gerekir mi?
- Peşinatsız Konut Kredisi İçin Taşıt Rehin Edilebilir mi?
- Konut Fiyatının Ne Kadarı Kredi Olarak Alınabilir?
- Peşinatsız Ev Kredisi İçin Gelir Durumu
- Peşinatsız Konut Kredisi İçin Kredi Notu Önemli mi?
- Peşinatsız Ev Kredisi İçin Banka Masrafları Ne Kadardır?
- Peşinatsız Konut Kredisi Ne Kadar Sürede Ödenir?
- Peşinatsız Ev Kredisi İçin Gereken Evraklar
- Peşinatsız Ev Kredisi Veren Bankalar
Peşinatsız Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Peşinatsız ev kredisine başvuruda bulunmak için atacağınız ilk adım, banka ile görüşmektedir. Gerekli dokümanları öğrendikten sonra bankaya gidip başvuruda bulunmak gerekmektedir. Başvurunuzu yaptıktan hemen sonra evraklarınız ve formunuz inceleme altına alınacaktır. Banka bir süre geliriniz, kredi notunuz, evinizi nereden alacağınız üzerine inceleme başlatır. Krediniz onay alacaksa 2-3 gün içerisinde evinize eksper gönderilir. Eksper, çekeceğiniz kredinin tutarının belirlenmesi için önemlidir. Bu aşama sonrasında bankaya davet edilirsiniz. Bankaya gidip krediye ait kalan sözleşmeleri imzalarsınız. Sonrasında tapudan satış için randevu alırsınız. Tapu masraflarını ödedikten hemen sonra ev krediniz hesabınıza yatırılır.
Peşinatsız Ev Kredisi İçin İpotek Gerekir mi?
Eviniz olmasını isterken aynı zamanda borç sıkıntısı yaşamaktan korkuyor olabilirsiniz. Yüklü miktarda birikiminiz olmadan, bankalarla çok sorun yaşamadan ev sahibi olabilmenizin yolu yok değil. Yapmanız gereken tek şey banka araştırmasına başlamak. Sizin için en doğru faiz oranlarına sahip en sağlıklı avantajları sunan bankaya karar verdikten sonra başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Başvurunuzu tamamladıktan hemen sonra koşullar üzerinde anlaşmaya başlayabilirsiniz.
Kredi veren hemen her bankanın temel kriteri ipotektir. Neredeyse tüm bankalar, ipotek yapabileceğiniz durumlarda kredi verecektir. Bunun için bir daireyi ipotek ettirmeniz talep edilir.
Peşinatsız konut kredisi veren bankalar, müşterilerinin ipotek edeceği ev konusunda şahsa ait olma şartı sunmazlar. Uygulanan sistem gereği banka, alınacak evin belli bir kısmını konut kredisinden; kalan kısmını ise ipotek edilen evin üzerinden tüketici kredisi sunarak yapmaktadır.
İpotek sorunu yaşanırsa bir diğer seçenek de ekspertiz raporları üzerinden fiyatın yüksek tutulmasıdır. Eğer kredi istenirse ve ipotek durumu söz konusu değilse ekspertiz raporunu verecek olan satıcı evin değerini oluğundan fazla gösterdiğinde konut kredisinin temini gerçekleşebilir.
Konut kredisi alacak her kişinin kredisi aynı değildir. Krediyi alacak olan kişinin belli şartlar dahilinde kredisi belirlenir. Bunlardan ilki kişinin kredi notudur. Kredi ile ilgili kötü bir geçmişe sahip olunması durumu kredi alımını sıkıntıya sokacaktır. Bir diğeri de bankanın kendisi ve evin olduğu şehirdir. Bu üç etken alınacak krediyi etkiler.
Peşinatsız Konut Kredisi İçin Taşıt Rehin Edilebilir mi?
Bankalar, kredi vermeden önce kendilerini güvence altına almak isterler. Bu nedenle müşterilerin ipotek, kefil, rehin gibi alternatiflere başvurmasına neden olurlar. İpotek edecek herhangi bir daire bulunamaması durumunda müşterilere taşıt rehin etme alternatifi doğmaktadır. Çekeceğiniz kredinin değerinde taşıtınız bulunuyorsa bu durumda taşıt rehini yapabilirsiniz. Yalnızca bir taşıt değil birden fazla taşıtı bu şekilde rehin bırakabilirsiniz. Önemli olan taşıtların kaskosunun bulunmasıdır. Taşıtınızı rehin olarak verdiğinizde borcunuzun tamamı bitene dek banka kendi nezdinde taşıta el koyar. Sonrasında size iade eder.
Konut Fiyatının Ne Kadarı Kredi Olarak Alınabilir?
Peşinat ödemeden ev sahibi olmak isterseniz yapmanız gereken, ev kredisi çekmektir. Ev kredilerinin ilk çıktığı süreçte masrafların %100’ü kredi olarak karşılanmaktaydı. Son düzenlemeler sonucunda masrafların %80’lik dilimin karşılanmasına karar verildi. Dolayısıyla banka kredisi çekerken peşinatsız ev alabilmek için elinizde %80’lik bir ücret olacaktır.
Kalan %20’lik kısım ise ipotek ettirdiğiniz evin üzerinden ihtiyaç kredisi şeklinde tamamlanacaktır. İpoteğin temel amacı peşinat vermeden ev sahibi olabilmenizi sağlamaktır. Ayrıntılı bilgi için https://www.finanskredim.com/konut-kredisi-yuzde-kac-veriliyor/ bu yazımıza da bakabilirsiniz.
Peşinatsız Ev Kredisi İçin Gelir Durumu
Peşinat ödemeden ev sahibi olabilmek için bankaların sizden beklediği bazı koşullar bulunmaktadır. Kredi başvurusunda bulunan kişinin ne yaptığı, ayda kaç para kazandığı, verilen kredi için oldukça önemlidir. Herkese aynı miktarda ev kredisi verilmez. Bunun temel nedeni herkesin aynı miktarı ödeyebilecek gelire sahip olmamasıdır. Bu nedenle başvurularınızı yaparken gelir belgenizi de teslim etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Gelir belgesinde yer alan aylık geliriniz, banka için güvence anlamına gelmektedir. Belge; geri ödemeleriniz kaç taksite bölünecek, ne kadar sürede bitecek, maaşınızda devamlılık var mı, her ay sabit ücret alınıyor mu gibi pek çok soru işaretine cevap veren bir belgedir. Bu nedenle teslim edilmesi gereken önemli belgelerden biridir.
Peşinatsız Konut Kredisi İçin Kredi Notu Önemli mi?
Peşinat olmadan ev kredisi ödemek isteyenler, krediyi alabilmek için bankaların güvenini kazanmak zorundadır. İpotek, gelir belgesi gibi güvence veren detayların yanında kredi talep eden kişinin geçmişi de önemlidir. Daha önce herhangi bir bankadan kredi alıp ödeyememe gibi bir durumunuz olduysa, taksitlerinizde gecikme yaşandıysa bankadan kredi almanız oldukça zordur.
Bankaların birbirinden haberdar olduğu ve sıkıntı yaratan müşterilerin mimlendiğini unutmamalısınız. Bununla beraber hangi bankadan olursa olsun daha önce kredi kartı alıp ödeme problemi yarattıysanız kara listedesiniz demektir. Kara listede bulunanlar için tüm bankalar tedbirli davranmaktadır. Tüm bunlar nedeniyle kredi notunuz oldukça önemlidir.
Peşinatsız Ev Kredisi İçin Banka Masrafları Ne Kadardır?
Peşinatsız ev sahibi olmak isteyenler için kredi kaçınılmaz bir durumdur. Kredi çekilen banka da en az ev sahibi olmak kadar hassasiyet gerektiren bir konudur. Ödemeleriniz, vadeleriniz, faiz, koşullar ve masraflar olmak üzere pek çok detay bankanın kendine bağlıdır. Bu sebeple gereken araştırmayı yaptıktan sonra bankanıza karar vermeniz gerekmektedir.
Karar verdiğiniz bankanın kredi masraflarını muhakkak görüşmeli, anlaşmayla öğrenmelisiniz. Kredi çekerken dosya masrafı, hayat sigortası gibi pek çok masraf çıkabilmektedir. Çoğunlukla 500 TL civarı olan dosya masrafının yanı sıra kaza ve hayat sigortası da 400 TL civarında tutmaktadır. Masrafların bankaya göre değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Peşinatsız Konut Kredisi Ne Kadar Sürede Ödenir?
Ev kredisi çekmek isteyen hemen herkesin aklında geri ödemeye dair soru işaretleri yer almaktadır. Geri ödeme konusunda bankanız ile en başta anlaşma imzalamanız gerekmektedir. Pek çok banka geri ödemeleri sıfır faiz düzenlemesi ile yapmaktadır. Bunun yanında düşük faiz uygulamalı avantajlar da bulunmaktadır.
Genellikle 60 ay vadeli planlanan geri ödemelerde, düşük faiz olursa peşinat istenebilmektedir. Pek çok banka faizde kısıtlamaya gidebilmek için %10’luk bir peşinat talep etmektedir. Elinizde birikmiş bir miktar para ile faizden bu şekilde kurtulmanız mümkündür.
Peşinatsız Ev Kredisi İçin Gereken Evraklar
Peşinatsız ev kredisi çekebilmek için ihtiyacınız olan ilk belge kimlik belgenizdir. Kimliğinizin yanı sıra satın almak istediğiniz evin tapu belgesi gerekmektedir. Bununla beraber aylık gelirinizi gösteren gelir belgeniz de önemli evraklardan bir tanesidir.
Mesleğiniz kamuda ise bu durumu belgeleyen bir evrakınız olması gerekmektedir. Devlet memuru belgesi, kredi konusunda bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra güncel tarihli herhangi bir faturanızın da belgeler arasında yer alıyor olması gerekmektedir.
Peşinatsız Ev Kredisi Veren Bankalar
Peşinatsız ev kredisi alabileceğiniz bankalar devlet bankası ve özel sermayeli banka olarak ikiye ayrılmaktadır. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank gibi bankaları tercih edebileceğiniz gibi özel sermayeli bankaları da tercih edebilirsiniz.
Mortgage alanında kendini ispat etmiş ve binlerce insan tarafından tercih edilmiş olan Akbank, ev kredisi konusunda başvurabileceğiniz bankalardan bir tanesidir. Aynı zamanda Garanti Bankası, Finansbank gibi bankalar da peşinatsız konut kredisi fırsatı sunmaktadır.
HSBC, TEB, Denizbank gibi bankalar da peşinatı olmayan müşterileri için kredi imkânı tanıyan bankalardır. Dilediğiniz bankaya gidip eviniz için kredi çekme şansınızı kullanabilirsiniz. Karşılıklı şartlarda anlaşırsanız kısa süre içinde ev sahibi olursunuz.
Ev sahibi olmak isteyenler için bankaların özellikle üzerinde çalıştığı ve bir o kadar da fırsat yarattığı konut kredisinin kişiler için bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki de peşinat ödemektir. Nitekim kimi bankalar dönem dönem konut kredisi ile ilgili kampanyalar düzenleyerek peşinat ödeme durumlarını kaldırabiliyor ya da farklı uygulamalar getirebiliyor.
Konut kredileri o kadar yükseldi ki çok uyguna bir ev bulduk ama yine de emin olamıyorum. Ev 150.000 TL, bizimse sadece 10.000 TL birikmişimiz var.