Hukuk önünde borçlu kişinin borcunu ödeme konusunda geç kalması ya da borcunu ödeme hususunda direnmesi temerrüt olarak ifade edilmektedir. Borsada temerrüde düşmek ise, herhangi bir borsa üyesinin belirlenen taahhütler çerçevesinde ödeme ya da menkul kıymet takasını zamanında gerçekleştirmemesi durumudur.
Borsa piyasalarında temerrüde düşmüş olan bir üyenin ikinci günde ve sonrasında da sorumluluğunu yerine getirmemesi hesabın ikinci temerrüde düşmesine neden olur. İkinci temerrüt aşamasında ise para piyasalarında bulunan en ağır faiz oranı uygulamaya koyulmaktadır. Alacaklının ve borçlunun temerrüdü olarak ikiye ayrılan bu kavram birçok yasal borç ilişkilerinde karşılaşılan bir durumdur.
Temerrüt Faizi Nedir?
Herhangi bir alanda borçlu konumunda olan tarafın hiçbir neden belirtmeden borcunu ödememesi alacaklının mağdur edeceği için kesin hükümle yasalara aykırı bir durumdur. Temerrüde düşen borçlu için ise borun tahsil edileceği zamana kadar temerrüt faizi uygulanmaktadır.
Normal şartlarda uygulanan gecikme faizlerinde oldukça yüksek oranda olan temerrüt faizi, taraflar arasında yapılan sözleşmede belirlenen oran dahilinde ya da yasaların öngördüğü oranda uygulanmaktadır. Temerrüt faizinin temel amacı alacaklı tarafın borçlunun temerrüdünden dolayı doğacak olan olumsuzlukların giderilmesine yöneliktir.
Temerrüt Faizi Ne Zaman Uygulanmaya Başlar?
Bir borç ilişkisinde borçlu kişinin borcunu ödemekten kaçınması bazı yasal düzenlemeleri ve sözleşme gereklerini hukuki yönden ortaya çıkarmaktadır. Borç sözleşmesinde belirlenen zaman diliminde ödenmeyen borç için faiz uygulanmaktadır.
Temerrüt faiz oranı sözleşme ya da kanun hükümleri neticesinde belirlenmektedir. Buna göre alacaklının temerrüde düşmüş olan borçlu taraftan hem ana parasını hem de faiz kısmını alabilmesi için hukuki yollara müracaat etmesi gerekmektedir. Temerrüde düşmüş olan borçlu alacaklı ilişkisinin alacaklının menfaati doğrultusunda sonuçlanması ve olası mağduriyetlerin giderilmesi için mevcut borç ve temerrüt faizi borçlu kişiye ödettirilmektedir.