Temettü Sonrası Hisse Fiyatı Düşer mi?

Borsada, hissesine yatırım yapan yatırımcılara pay veren şirketlerin sayısı oldukça azdır. Şirketlerin temettü vermemesinin altında yatan farklı sebepler olabilir. Şirket yöneticisi karı paylaşmak istemiyor olabilir ya da şirket dağıtacak kadar çok kar edemiyor olabilir. Bu nedenle temettü aslında yatırımcı için faydalı bir şeydir. Ancak yatırımcı, yatırım yaptığı hisse senedinin temettü sonrasında fiyatının düşeceği düşüncesiyle temettü veren şirket hisselerine yatırım yaparken şüpheyle yaklaşmaktadır.

Temettü Sonrası Düşüş Ne Zaman Başlar?

Temettü sonrasındaki düşüş hisse senedinin fiyatına göre belirlenmektedir. Düşüş, temettü dağılımının yapılacağı gün, sabah saatlerinden başlamaktadır. Hisse senedi o andan itibaren yeni fiyatıyla işlemde olacaktır. Bu fiyattan ne kadar süre işlemde olacağı değişkendir. Hisse senedi bir süre sonra eski fiyatına yükselecek; uzun vadede bu fiyatı da geçebilecektir.

Temettü Sonrası Hisse Fiyatı Hesaplama

Örnek olarak hisse salı akşamında 1000 TL’den işlem görmüş olarak günü kapatmış olsun. Çarşamba günü dağıtılacak temettü miktarının da 100 TL olduğu kabul edilsin. Çarşamba sabahı hisse senedinin fiyatı 1000-100 işleminden çıkan sonuç; yani 900 TL olacaktır. Hisse senedi çarşamba gününe 900 TL’den başlar ve duruma göre uzun vadede artışa geçebilir. Yatırımcı 1000 TL’lik hisse senedi fiyatının 900’e düşmesinin yanında birde aldığı 100 TL temettü için 15 TL vergi ödeyince kayıp yaşadığını düşünerek paniğe kapılabiliyor.

Temettü Düşüşünün Telafisi Mümkün mü?

Temettü sonrasında hisse senedinin fiyatında düşüş yaşanması kaçınılmazdır. Bu düşüşü doğrudan olumsuz bir durum gibi değerlendirmemek gerekir. Temettü dağılımı yapıldıktan sonra hisse senedini nasıl yöneteceğiniz, yapılacak doğru hamleler ile bu düşüşü kara çevirebilirsiniz.

Temettü telafisi 3-5 ay gibi kısa bir sürede mümkün değildir. Telafi çok istisnai ekonomik değişikler ve ekonomik krizler gibi olumsuzluklar yaşanmaması önemlidir. Yani temettü telafisinin mümkün olması için öncelikle risk alınması gerekir. Bunun yanında temettü kazancından alınacak %15’lik vergi de eklenince temettü konusuna bakış açısı iyice olumsuzlaşmaktadır.

Hisse senedi fiyatının ilerleyen dönemde artışa geçmesi ile hem temettü nedeniyle hisse fiyatından oluşan zarar hem de vergiye için yapılan gider uzun vadede çıkartılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.